Palermo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Palermo image

Het vuil van Palermo-klopt dat wel 100%?

Palermo
Italië
Alexandermoust

Het vuil van Palermo-klopt dat wel 100%?

Nu dat we het eens een keer aan de stok hebben gehad in eigen land met de vuilophaaldienst die een tijdje staakte in Amsterdam, is het wel zo leuk even een vergelijking te trekken met Palermo. Om heel eerlijk te zijn vind ik de stad helemaal niet zo enorm smerig, ondanks dat dit hetgeen is wat er altijd over wordt gezegd en dat was ook het beeld dat ik voorheen had.
Maar een aantal van mijn foto's proberen toch een beetje die wereld naar voren te brengen; het onherbergzame van Palermo. En misschien dit verhaal ook :

Kleine anekdote:
We lopen s nachts door de straten van Palermo en zelfs onze lokalp gastheer die ietsje teveel in en naast het glaasje had gekeken, was prompt de weg kwijt. Dat kan- als je deze stad niet kent- moeilijkheden geven. Er is weinig verlichting in de smalle straatjes waar geen levende kat meer te bekennen is- af en toe staat er een uitgebrande of stuk gereden auto als monumentaal kunstwerk in je weg en een afgedankte koelkast kleurt daar best mooi bij in het oranje natrium licht.

De weg kwijt dus. In een stad waar ''parkeerwachters'' op straat je geld afpersen als je ze niet betaalt voor het ''bewaken '' van je auto, zo maar ongevraagd-is het labyrinth van Palermo een beetje onheimelijk zo s'nachts-vooral als je buitenlandse vrienden bij je hebt. Ik hoor mijn gastheer denken- hij is advocaat en heeft teveel criminaliteit gezien in zijn professionele bestaan.

Uhm, nou ja we hebben wel honger en daarna waarschijnlijk weer dorst- zo gaat het soms. Op je gevoel af gaan en je eigen interne GPS aanzetten is niet heel handig- dus toch maar vragen aan een voorbijganger of iemand die uit een halfkapotte voordeur hangt, waarachter een rommelig huis verlicht met een peertje schuilgaat. Na veel vijven en zessen komen we eindelijk bij een bredere avenue en herkennen we de weg terug weer- we besluiten naar een feest te gaan in de gebouwen van de universiteit- er hangt een oude sfeer - laten we zeggen die van kraakpanden in de 80-er jaren-met een sausje van het nieuwe millennium erover heen. Een kleine bijdrage wordt er aan de deur gevraagd en een biertje kost een euro- democratische prijzen gelukkig. Het geheel doet me een beetje denken aan ''La meglio gioventu'':

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: La meglio gioventù is geen artistieke film, en geen stilistisch hoogstandje. Cinematografie speelt in deze zes uur durende kroniek van een Italiaanse familie – en van het naoorlogse Italië – de tweede viool. Alles draait in dit oorspronkelijk als televisieserie opgenomen meesterwerk om de personages, met wie we meeleven en, zo voelt het, ook meegroeien. Regisseur Giordana zet hun persoonlijke levens af tegen de veelbewogen geschiedenis van Italië tussen 1966 en nu, en maakt optimaal gebruik van de zes uur speeltijd, om een emotionele rijkdom te bereiken die onhaalbaar zou zijn in een film van pakweg twee uur.

Zo nu weer terug bij 2010: Harde bassen schallen uit de speakers en iedereen is in het zwart of toch iets anders kleurloos gekleed- we zitten op de faculteit sociologie en politieke wetenschappen. In Palermo bestaat Drum N Bass ook en Dj's zijn er populair- we zijn nauwelijks te verstaan wanneer we een gesprekje proberen te onderhouden. Dansen dus maar!

Dan de straat weer op en nu komt het:
Een hond -merk pitbull-ziet een rat over de straten schieten- en de baas met dreadlocks laat hem los-de rat ontsnapt tijdelijk-
kruist de straat over maar rent tegen een groepje voetbalsupporters aan, die hem dolgraag een doodschop verkopen...waardoor hij een salto van 5 meter maakt, waar hij dan 2 seconden van wakker wordt en vervolgens door een auto in een klap wordt overreden waarbij het bloed alle kanten opspuit...sorry voor de realistische misschien gevoelige toon, maar het is zo en het was DE gebeurtenis die Palermo zijn ''klassieke'' gezicht even terug gaf.

Zo en verder werd het daarna een heerlijke warme avond met een eindeloze dansavond IN de straten van Palermo tot zonsopgang. Verder geen last van vuiligheid, diefstal, of iets dergelijks. Het was gewoon allemaal heel ''beschaafd'' eigenlijk.

Die nacht heerlijk geslapen in een huis waar studenten taalkunde eerder een English speaking community meeting hadden gehad- allemaal Engelse-Itailaanse-Duitse-Russische en Franse stemmen door elkaar. Ik vraag me af hoe je het in je hoofd haalt taalwetenschappen in Palermo te willen studeren, maar het is allemaal heel gezellig.

Al mijn vooroordelen over deze stad zijn niet 100% bevestigd. Het is er gewoon leuk! Op z'n Siciliaans.

Foto's

29abf.jpg
29abf.jpg
Alexandermoust

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Het vuil van Palermo-klopt dat wel 100%?"

  • profile image comment
    Door Mireille• geplaatst op 16 May 2010 | 22:11:01

    Wat een heerlijke leesbaar 'Short story' tot het eind geboeied. begrijp ik het goed ben jij in Palermo taal wetenschappen aan het studeren?! Lijkt me wel een gezellige plek.

    Bericht aangepast op 08:13:17