Napels

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Voor fijnproevers

Napels,
Italië


“Een gigantische en plotse dreun werd gehoord, alsof de bergen werden neergeslagen, de een op de ander. Stenen werden uitgespuwd en ze bereikten de hoogste pieken in de lucht en een immense hoeveelheid van vuur en rook ontsnapte aan de krater.”
Woorden van de filosoof Philodemus, in 2015 ontcijferd vanaf verbrand perkament, gevonden in Herculaneum.

Deze Romeinse stad werd in 79 n.C. overspoeld door lavamodder met een hitte van 400 graden nadat de Vesuvius was uitgebarsten. De redelijk welgestelde burgers hadden nog de tijd om te vluchten, veel geketende slaven niet. Hun skeletten werden teruggevonden en uit de vormen in de versteende lava werd duidelijk dat ze in verkrampte foetushouding op de kokende lava hadden gewacht. Enkele skeletten liggen nog zichtbaar in de buitengewelven, hun lugubere lot benadrukkend.

Deze stad (van toen 4.000 inwoners) werd goed geconserveerd onder de 19 meter versteende lava, beter dan Pompeï dat de pyroclastische stroom meteen over zich heen kreeg vanwege de Noordenwind die er stond tijdens de uitbarsting. Nog steeds vinden opgravingen plaats, onder meer van het enorme amfi-theater dat alleen via diepe schachten bereikt kan worden door de onderzoekers.

Dat de inwoners van Herculaneum welgesteld waren is onder meer te zien aan de fresco's, in felle kleuren en met veel detail aangebracht. Op de foto zie je één van de mooiste fresco's, die van zeegod Neptunus en zeegodin Amphitrite. Hier is een lavastroom van 400 graden overheen gegaan. Ik stond er verwonderd te kijken hoe prachtig en kleurrijk dit bewaard is gebleven.

Door de goede conservering is veel bekend geworden over de manier van leven in die tijd. Dit wordt op prachtige wijze via 3D lichtbeelden in het interactieve archeologische museum weergegeven dat een stukje verderop ligt. Hier krijg je een perfect beeld van hoe de stad er in die tijd uitzag, met computer geanimeerde mensen die er doorheen lopen. Begin hier dan ook zeker je bezoek en ga daarna door naar de opgravingen.

Pompeï is groot(s) en meeslepend, Herculaneum is een perfecte aanvulling hierop voor de fijnproevers.