Milaan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

MILANO

Milaan,
Italië


De Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan is een, naar de Italiaanse koning Victor Emanuel II genoemde, overdekte winkelstraat (passage) uit de 19e eeuw.
Het gebouw bestaat uit vier gangen, overdekt met glas, die samenkomen in een doorzichtige koepel. Deze gangen komen uit op het Piazza Duomo, het Piazza della Scala, de Via Selvio Pellico en de Via Ugo Foscolo.

De koepel is 47 meter hoog, vanaf de vloer tot het hoogste punt, en de diameter is 39 meter. Doordat er veel glas is gebruikt, lijkt het een verbazend luchtig plafond, terwijl er toch 353000 kilo ijzer in is verwerkt.

Het hele gebouw is schitterend afgewerkt, tot in de kleinste details. De raamlijsten zijn bijvoorbeeld zeer mooi bewerkt. De classicistische elementen zijn duidelijk terug te zien in de vormen, schilderingen en het beeldhouwwerk (kariatiden).

Om het gebouw tot zijn recht te laten komen, worden de uithangborden van de winkels neutraal gehouden. Elke winkel of bar heeft zijn naam in gouden letters op een zwartglanzende achtergrond. Zo beoogt men een mooi, samenhangend geheel van oud en nieuw.
(Bron: Wikipedia)