Milaan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Milaan image

Milaan

Milaan
Italië
Veer

Milaan

DURF IK HET, DURF IK HET NIET? OP WEG NAAR MILAAN ZIT EEN ECHTE ITALIAAN NAAST ME. JE KENT HEM WEL, EEN NET IETS TE MOOIE MAN MET ONGETWIJFELD MEER POTJES IN DE BADKAMER DAN JIJ. HIJ IS UITERAARD VOLGENS DE LAATSTE TRENDS GEKLEED, LIJKT ZO UIT DE COLLEZIONI TE ZIJN WEGGELOPEN, EN WEER OF GEEN WEER ZIJN OGEN GAAN SCHUIL ACHTER DE ZONNEBRIL. EN DAT TERWIJL WE TOCH ECHT DE LAATSTE VLUCHT VAN DE DAG HEBBEN. ALTIJD ALS IK DIT TYPE ITALIAAN ZIE, WIL IK HET VRAGEN... VANDAAG DOE IK HET GEWOON, IK ZIE HEM OVER 10 MINUTEN TOCH NOOIT MEER WANT DE DALING IS AL INGEZET. 'SIR, MAY A ASK YOU A RATHER STRANGE QUESTION, BUT IT INTRIGUES ME, WHY DO YOU WEAR SUNGLASSES EVEN WHEN IT IS DARK OUTSIDE?' WAAROP HIJ ANTWOORDT ZONDER EEN SPIER TE VERTREKKEN, MISSCHIEN DOOR EEN FLINKE DOSIS BOTOX, 'IT'S NEVER TO DARK TO BE BEAUTIFUL'. JE KON ME WEGDRAGEN. BENVENUTO A ITALIA!

NA EEN HEERLIJK CHOCOLADE CROISSANTJE EN STEVIGE CAPPUCCINO OM DE DAG MEE TE BEGINNEN, LOOP IK METEEN RICHTING QUADRILATERO D'ORO, HET GOUDEN VIERKANT TUSSEN VIA DELLA SPIGA, VIA SANT'ANDREA, VIA MONTENAPOLEONE EN VIA MANZONI. DIT IS SHOPPINGHEAVEN! DE CRÈME DE LA CRÈME VAN DE ITALIAANSE MODE IS HIER GEVESTIGD EN OOK DE BELANGRIJKSTE INTERNATIONALE MERKEN ONTBREKEN NIET. EN AANGEZIEN HET ZATERDAG IS, IS HET DRUK, HEEL ERG DRUK. EEN GEWELDIG MOMENT OM MIJN OGEN EENS GOED DE KOST TE GEVEN, WANT NIET ALLEEN DE ETALAGES MAAR OOK HET PUBLIEK ZORGT VOOR EEN MOOI EN FASCINEREND SCHOUWSPEL. IK LOOP DE ARMANI MEGASTORE IN, ALTIJD EEN FEESTJE, EN KAN HET NIET LATEN EEN PAAR ARMANI BONBONS MEE TE NEMEN VOOR EEN VRIENDINNETJE. OF ZE LEKKER ZULLEN ZIJN VRAAG IK ME AF, ZE ZIJN IN IEDER GEVAL WEL STYLISH. WANT DIE GAVE HEEFT DEZE MAN ABSOLUUT. OOIT BEGONNEN ALS ETALEUR BIJ HET OUDSTE WARENHUIS VAN MILAAN LA RINASCENTE DUOMO. EN JAREN LATER ALS BEKRONING OP ZIJN 25-JARIGE BESTAAN ALS FASHION DESIGNER WERD ZIJN EIGEN MEGASTORE GEOPEND, GIORGIO ARMANI, DE MAN MET HET ZWARTE T-SHIRT.MIJN SHOPPING SPREE EINDIGT BIJ 10 COMO CORSO, EEN BRILJANT CONCEPT OP EEN PRACHTIGE LOCATIE. INMIDDELS ZIJN ER ZELFS TWEE FILIALEN IN AZIE, TE WETEN TOKYO EN SEOUL. MAAR IK HOU HET BIJ MILAAN. HIER ZIJN DE MEEST TRENDY MERKEN OP VELE GEBIEDEN VERTEGENWOORDIGD. EN TERWIJL IK NOG EVEN NADENK OF IK DAT SHIRTJE NU WEL OF NIET NEEM, NIP IK ONDERTUSSEN AAN EEN DRANKJE IN HUN CAFE.


LOPEND MET EEN AANTAL PRACHTIGE TASSEN IN DE HAND, EN DAN HEB IK HET NOG NIET EENS OVER DE INHOUD, WANT OMG WAT BEN IK HEERLIJK GESLAAGD. IK HAD NIETS NODIG, MAAR IK KWAM GEWOON ZO VEEL MOOIS TEGEN! DIT VRAAGT ABSOLUUT OM WAT REORGANISATIE IN MIJN KASTEN BIJ THUISKOMST, MAAR VOORLOPIG LOOP IK IN ZONNIG ITALIA MET EEN GLIMLACH VAN OOR TOT OOR. HOEZO RETAIL THERAPY?! EN IK WAS NIET EENS DIPPIG.


DE ZATERDAGMIDDAG SLUIT IK AF BIJ DA CLAUDIO VOOR DE SUSHI OP ZIJN ITALIAANS, WELKE DOOR IEDERE GAST WORDT WEGGESPOELD MET EEN MOOI GLAS SPUMANTE. DEZE ZAAK IS EEN BEGRIP IN MILAAN, EN MAG JE NIET OVERSLAAN TENZIJ JE ALLEEN HOUDT VAN ZWEMMENDE VISJES IN DE ZEE.

DE VOLGENDE DAG BEGIN IK MET EEN ONTBIJT BIJ DE CALIFORNIA BAKERY OP PIAZZA SANT'EUSTORGIO, EEN HEERLIJK TENTJE. WELISWAAR NIET ECHT AUTHENTIEK ITALIAANS, MAAR HET IS OOK GEEN STARBUCKS. HOE HEERLIJK DIE LAATSTE OP ZIJN TIJD OOK KAN ZIJN. NA RUSTIG TE ZIJN WAKKER GEWORDEN, LOOP IK OVER DE ANTIEKMARKT LANGS DE ALZAIA NAVIGLIO GRANDE. GENIETEND VAN EEN MIX VAN ALLERHANDE PRULLARIA EN MOOI ANTIEK VAN OMA'S ZOLDER, VALT MIJN OOG OP EEN PRACHTIGE ANTIEKE TAFEL. HELAAS KRIJG IK HEM NOOIT MEE IN DIE STALEN BLAUWE VOGEL, MAAR IK WEET ZEKER DAT HIJ VANDAAG NOG EEN TROTSE EIGENAAR GAAT VINDEN. DE TIJD VLIEGT VOORBIJ. IK KON VANMORGEN NIET WACHTEN MIJN NIEUWE KILLER HEELS AAN TE TREKKEN, EN ZE STAAN NOG STEEDS HEEL TOF WANNEER IK NAAR BENEDEN KIJK, MAAR ZO VOELEN ZE NIET MEER. DE PRACHTIGE STRATEN MET HUN SFEERVOLLE KEIEN, VRAGEN AARDIG WAT VAN MIJN NAUWKEURIGHEID WAT BETREFT 'HAK OP DE STEEN EN NIET TUSSEN DE STENEN PLAATSEN'. WAT BEN IK BLIJ DAT IK MIJN OPKLAPBARE REDFOOT FLATJES BIJ ME HEB! ZO'N GEWELDIGE UITVINDING, DAT NIEMAND ER EERDER OP GEKOMEN IS.

IK EINDIG DE MIDDAG BIJ DE DUOMO, BIJNA HELEMAAL SCHOON, STEEKT ZIJN WITTE STEEN MOOI AF TEGEN DE BLAUWE LUCHT. SOMS ZIJN IN DE DUOMO OOK KLEINE TIJDELIJKE TENTOONSTELLINGEN. ZO BEN IK EEN PAAR JAAR GELEDEN BIJ TOEVAL TUSSEN DE CREATIES VAN VIVIANNE WESTWOOD TERECHT GEKOMEN. EEN ERG LEUKE VERASSING!

MIJN TRIPJE MILAAN ZIT ER WEER OP, NU NOG ALLES IN MIJN KOFFER ZIEN TE KRIJGEN...