Lombardije en de meren

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Italiaanse gastronomie en gastvrijheid

Lombardije en de meren,
Italië


Italië staat bekend om haar fantastische keuken. De Italianen zijn er ook zelf vaak van overtuigd dat hun keuken de beste van de wereld is en het moet gezegd: het eten kan hier erg lekker zijn. Sterker nog: het ìs eigenlijk altijd erg lekker, vooral in een gebied als de Oltrepò, waar de toeristen (nog) dungezaaid zijn. Je krijgt hier het voedsel voorgezet dat een rasechte Italiaan geacht wordt lekker te vinden, en die laat zich niet afschepen, maar stelt hoge eisen!

Ook al spreekt u geen Italiaans, wanneer u zich laat leiden door de gastheer en -vrouw van deze restaurants, dan komt het vanzelf allemaal goed. En over de prijs hoeven we ons weinig zorgen te maken: in een gemiddeld restaurant in de Oltrepò ligt die prijs op Nederlands eetcafé-niveau, en stuk lager dus dan we gewend zijn.

Op zondag wordt er vooral uitgebreid geluncht en neemt men wel vaak alle gangen. Die lunch duurt dan ook uren en is de voornaamste zondagse activiteit. Het is echt een aanrader om dat een keer te doen!

Bij het heerlijke eten hoort natuurlijk een lekker wijntje en ook wat dat betreft kunt u hier uw hart ophalen. De Oltrepò Pavese kent een aantal wijnen die buiten Italië nog weinig bekend zijn, zoals de Bonarda, de Barbera en de Buttafuoco. Bijzonder is dat er van veel wijnen hier ook bruisende versies, "vivace", of "frizzante", te krijgen zijn.