Genua

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Portret van een chef in Genua

Genua,
Italië


Pasta risotto en spaghetti zijn allemaal gerechten die eigenlijk iedereen wel kent. Toch heeft elke streek in Italie zo zijn eigen gerechten en manier van bereiding.
Genua moet je gezien hebben maar ook zeker geproefd.

De keuken van Genua is gebasseerd op het traditionele Mediterraneaanse koken. Het is erg rijk in ingredienten en smaken en kost vaak aardig wat tijd om te bereiden. De Ligurianen gebruiken simpele ingredienten, die opzichzelf niet belangrijk lijken maar samengevoegd de kwaliteit van elk appart product weet te benadrukken, met als resultaat een uitstekende smaak: champions, pijnboompitten, walnoten en een grote varieteit aan aromatische kruiden.

De basis van alle recepten bestaat uit Liguriaanse olijfolie. De bekendste van deze is de pesto, een saus gemaakt van basilicum, pijnboompitten, knoflook, olijf olie en parmesaanse kaas. De beste keus om bij vleesgerechten te eten is "salsa verde" (groene saus), gemaakt van peterselie en pijnboompitten terwijl salsa di noci (walnotensaus) perfect samen gaat met pasta en raviolie.

Verschillende soorten focacce (brood) en torte salade (een soort groente en kaastaart) zijn typische Genovaanse lekkernijen. Deze gerechten worden gegeten als maaltijden maar ook als tussendoortjes: van de simpele focaccia all'olio (focaccia met olijf olie) tot focaccia gevuld met kaas, niemand kan de geur van deze Liguriaanse lekkernij weerstaan! Je kunt niet weggaan zonder de farinata geprobeerd te hebben, een uniek soort focaccia gemaakt van kekermeel.

Onder de primi piatti (hoofdgerecht), vallen verschillende soorten pasta's, smaak gegeven met de verschillende pasta's of suasen zoals bijvoorbeeld troffie, trenette, en taglierini. Een must-try van de Liguriaanse cuisine is pansotti, grote ravioli gevuld met groeten en kruiden, en uitstekende walnotensaus.

Onder de verschillende vleesgerechten, is de meest onderscheidende tomaselle, rollades kalfsvlees gevuld met vlees, eieren en aromatische kruiden. Vergeet niet om lamsstoofpot met carciofi (artisjokken) te proberen. Een typisch genovaans gerecht is de cima, een zak van pancetta gevuld met diverse ingredi?nten, dan koud in plakjes geserveerd.

Vis is zeer belangrijk in de Genovaanse restaurants. een waar meesterwerk uit de Liguriaanse cuisine is de cappon magro: een uitgebreid gerecht gemaakt van verschillende soorren vis en gekookte groentes, gekruid met een saus met kruide en pijnboompitten. Andere populaire recepten zijn de fritto misto (mixed deep-fried zeevoedsel), l'insalata di pesce (seafood salade), triglie (zeebarbeel) alle genovese, stoccafisso in agrodolce (kabeljauw in zoetzure saus), met pijnboompitten en rozijnen. Mosselen zijn bijna overal, alla marinara of gevuld met vlees, kaas, eieren of majoraan. En dan, de koningin van de Liguraanse zee: ansjovis, die koud gegeten kan worden, maar het beste smaakt waneer deze gevuld is.

Onder de desserts, is een van de meest onderscheidende de "pandolce", een snack die met kerst op elke tafel gevonden kan worden. Genova is bekend om zijn gebakjes: Canestrelli, amaretti, Baci di Dama (kleine walnootgebakjes), and Gobeletti, kleine stukjes brood gevuld met jam.

(bron chef italie)