Genua: stad van vrije geesten image
Lkoedam

Genua: stad van vrije geesten

Je leert een nieuwe stad pas echt kennen als je er een tijd hebt gewoond. Wil je toch graag tijdens een korte city trip ontdekken wat nu echt de ziel is van een stad, gluur dan niet alleen naar die monumentale gevel die je volgens je reisgids móet zien. Spreek met de mensen die er wonen over hun stad en ontfrutsel hun geheime plekjes en favoriete adressen. Alleen zo neem je een ‘shortcut’ die je in geen toeristenboekje kunt vinden.



Tekst Helen Siegel, Fotografie Feriet Tunc en Louise ten Have



Stad van vrije geestenstad van vrije geesten



In de aanloop naar het nieuwe millennium transformeerde de Porto Antico met behulp van de vermaarde architect Renzo Piano tot een trendy uitgaanscentrum, compleet met ijsbaan en musea. En met Il Bigo, een voormalige scheepskraan die werd omgebouwd tot tweehonderd meter hoge panoramalift, en natuurlijk het Acquario, waar jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers zich vergapen aan zes miljoen liter onderwaterleven. Maar vraag de Genuezen naar de trots van hun stad en het zijn niet deze prestigieuze projecten waar ze over vertellen. Het zijn de caruggi; de nauwe straatjes direct achter de Porto Antico.



Visnet



Geen andere stad in Italië heeft zo’n groot netwerk van smalle straatjes; vanaf de Piazza Sarzano in het zuiden tot aan de Via Prè in het noorden krioelen ze als een visnet achter de havenkade. Verscholen achter een bizarre mix van oude en nieuwe gevels, die zo hoog zijn dat je de caruggi zelfs vanaf de sopraelevata – die al even bizarre snelweg op hoge palen dwars door het centrum – niet ziet. ‘Genua zit vol geheimen,’ zullen we horen van een journalist. Hier aftands en duister, daar voornaam en elegant. Sla een hoek om en je treft een prachtig beschilderd herenhuis, een marmeren kerkje ingeklemd tussen de hoge muren, of een miniscuul pleintje met de naam ‘Amor Perfetto’ – Ideale Liefde. Sla weer een hoek om en je bent verdwaald. Vraag je de weg in dat barretje met die ladderzatte arbeiders? Bij die islamitische slager? Of wend je je liever tot één van de vele boetieks met vintage kleding, of met zelfontworpen prullaria?



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.