Emilia-Romagna

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Emilia-Romagna image

Een bezoek aan Bologna en Venetië

Emilia-Romagna
Italië
ChristaThieme

Een bezoek aan Bologna en Venetië

Dit jaar hebben we besloten om tijdens de zomervakantie het land van de pizza en spaghetti te verkennen… twee van de meest favoriete gerechten van onze dochter. Daarnaast is het ook het land waar de cannoli uitgevonden is, een Italiaans dessert dat dochterlief graag een keer wilt proeven nadat het meerdere keren genoemd werd in het tv-programma Cake Boss dat ze graag kijkt.

De eerste week hebben we gepland om te overnachten in Bologna om van daaruit dagtripjes te maken naar de bekende omliggende steden. En gelukkig maar, want meteen tijdens onze eerste verkenning in Bologna blijkt de auto panne te hebben. Er is iets mis met het koelvloeistof-gebeuren. Via onze pech-onderweg-in-het-buitenland kunnen we meteen regelen dat de auto weggesleept wordt naar een garage, waar hij gerepareerd kan worden.

Tenminste, dat was de bedoeling. Maar het blijkt wat meer voeten in de aarde te hebben. Deze week is in Noord-Italië niet alleen de vakantie begonnen, maar is er ook iets van feestdagen. Ik ben er nog niet achter wat voor een soort feestdagen, maar het zorgt er wel voor dat alle officiële garages gesloten zijn … de hele week. Zowel de verzekering vanuit Nederland, als de ontzettend bereidwillige medewerkers van het hotel doen hun best om iemand met monteur-kennis te vinden. Op dit moment lijkt het er op dat de man van een zus van een manusje-van-alles in het hotel morgenochtend gaat te kijken wat er nu precies aan de hand is. Als het een klein probleem is dat snel verholpen kan worden, dan kunnen we daarna weer verder rijden. Zo niet… dat zien we dan wel weer. In ieder geval hebben we deze eerste dag in deze stad-met-de-vele-bogen kunnen genieten van de middeleeuwse architectuur die hier zoveel bewaard is gebleven.

Gelukkig missen we de auto nog niet. We hadden al besloten om de volgende dag, maandag, naar Venetië te gaan met de rechtstreekse treinverbinding vanwege de tolwegen en het dure parkeren in de buurt van Venetië. De volgende ochtend ontbijten we dan ook vroeg, stappen op de bus en rijden in nog geen 10 minuten naar het station waar we zonder problemen op de trein stappen. De trein heeft ietwat vertraging waardoor we pas tegen het eind van de ochtend in Venetië zijn. Met een stralend zonnetje en een fris zeebriesje is het goed vertoeven in deze mooie stad en wandelen we urenlang rond door de smalle straatjes om uiteindelijk uit te komen op het Piazzo San Marco.

De terugweg van het Piazzo San Marco naar het treinstation verloopt iets anders. Behalve het slenteren door de straatjes besluiten we om nu ook gebruik te maken van de Traghetto (zie mijn tip "Een gondeltochtje voor 2 euro pp"). De Traghetto is een soort veerdienst van gondels waar je voor 2 euro per persoon naar de overkant wordt gebracht van de Canal Grande, de grote waterweg die door heel Venetië slingert. Zo konden we toch aan de wens voldoen om even met een gondel te mogen varen.

Uiteindelijk zijn we mooi op tijd op het treinstation om onze trein terug te pakken. Rond 22.00 uur zijn we weer terug in ons hotel en kunnen we terugkijken op een onvergetelijke dag. De volgende ochtend hebben we een uitslaapmoment voor onze pubers ingepland, waar ze gretig gebruik van hebben gemaakt. Zelf hebben we rustig ontbeten en zijn we met de gratis fietsen van het hotel naar een naburig parkje gefietst voor een korte wandeling voordat het écht te warm werd. Daar kregen we nog gezeldschap van een mooi klein hagedisje. De rest van de dag hebben we vooral wat rondgehangen zodat we weer helemaal uitgerust zijn voordat we aan onze volgende stedentrip beginnen (zie hiervoor mijn blog "Terug naar de renaissance").

Foto's

7ad62.jpg
7ad62.jpg
ChristaThieme
d6ecd.jpg
d6ecd.jpg
ChristaThieme
d3119.jpg
d3119.jpg
ChristaThieme