Strandzand als souvenir? Vanaf nu riskeer je een hoge boete image
Lkoedam

Strandzand als souvenir? Vanaf nu riskeer je een hoge boete

Zanddiefstal is een ding. En op het Italiaanse eiland Sardinië zijn de locals er helemaal klaar mee. Sinds kort kan het je zelfs op een fikse boete komen te staan. Hier moet je dus op letten.



Dit strandje heet Cala Coloritze. Liggen mag. Zand meenemen niet! (Foto: Reisreporter KeesvanSchaik)



‘Wie aan ons zand komt, komt aan ons erfgoed. En wie aan ons erfgoed komt, komt aan ons!’, sneert een boze Facebook-gebruiker in de groep ‘Sardinië wordt leeggeroofd en geplunderd’. Het moge duidelijk zijn: de Sardijnen zijn de ‘aanranding van hun eiland’ helemaal zat. Maar wat vormde de aanleiding? En wat wordt ertegen gedaan?



Smokkelwaar



We kunnen er lacherig over doen, maar zandsmokkel is op Sardinië wel degelijk een omvangrijk probleem. In de zomers van 2015 en 2016 nam de douane op het vliegveld van Cagliari elk jaar zo’n vijf ton strandzand, schelpen en stenen in beslag. Waarom het zand zo in trek is onder toeristen? Dat heeft te maken met de unieke samenstellingen en kleuren van de Sardijnse stranden. Neem de stranden van Is Arutas (met kwartsvormig zand), Piscinas (met okergeel zand), Cala Luna (met fel wit zand) en Porto Ferro (met oranjekleurig zand). Zand van deze stranden wordt zelfs online aangeboden. De prijzen lopen op tot € 10 voor een paar gram.



Boete



Onlangs werd er voor de eerste keer een boete uitgedeeld aan toeristen. De kosten: € 1000! Deze boete kwam voort uit een gloednieuw, regionaal wetsartikel. Dit artikel maakt het mogelijk om zandsmokkelaars op de bon te slingeren tot een maximaal bedrag van € 3000. Misschien is dit een goed moment om te stoppen met met zand gevulde flesjes mee te nemen in de bagage. Er zijn immers zat andere leuke souvenirs verkrijgbaar ...