Calabrie en Basilicata

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Santa Maria dell'Isola

Calabrie en Basilicata,
Italië


Het prachtige stadje Tropea in Zuid-Italië wordt vaak ook wel de "Parel van de Tyrrheense Zee" genoemd. Gelegen op een klif die pittoresk de blauwe zee overziet, onder eindeloze blauwe luchten, was het een van oorsprong zeer welvarend stadje.
Volgens de legende zou het gesticht zijn door Hercules, maar zeker is dat het al sinds de Romeinse tijd bestaat als een handelshaven. Tropea is bezaaid met charmante en historische gebouwen, maar de meest iconische bezienswaardigheid in het stadje is toch wel het klooster van Santa Maria dell'Isola. Het klooster ligt op een klein rotsachtig eilandje aan de kust van het stadje. De toegang loopt via een aantal stenen treden die aan de zijkant van de klif zijn uitgehakt.
De kloosterkerk is een heilige bestemming voor pelgrims en huisvest een 12e eeuws Byzantijns portret van de heilige maagd Maria die, volgens de lokale bewoners, het gebied zou beschermen. Het verhaal gaat dat in 1638 de heilige maagd van het portret zich toonde aan de bisschop van Calabria en hem waarschuwde voor een aankomende aardbeving. De inwoners werden snel elders ondergebracht en inderdaad: er kwam ook daadwerkelijk een aardbeving.