La cosa nostra

Hoofdfoto bij reisverhaal 'La cosa nostra'
Was hier op 1996-07-15 Gepost op: 18 reacties.
Al jaren reden we door Zuid Italie om via Otranto naar Griekenland te gaan, maar dit jaar besluiten we eens om onder Napels te gaan kijken. We hebben een grote piramide tent bij ons en rijden in onze 10 jaar oude Volvo, die ons tot dan toe nog trouw ter dienst staat. Ook al heeft hij al 300.000 op de teller.

Ongeveer 100 km onder Napels breekt onze handremkabel af en we besluiten een camping te gaan zoeken, om plan de campagne te maken om de boel te repareren, we zitten tenslotte nog vlakbij een grote stad.
Het blijkt een familiecamping te zijn waar we zijn beland en de vriendelijke man, die overigens alleen Italiaans spreekt wijst ons een plekje boven op een van de plateaus van de hoge kustlijn.
We zijn de enige buitenlandse toeristen en naar blijkt, een bezienswaardigheid. Omdat ik een beetje Italiaans spreek, hebben we al snel belangstelling van 'omwonenden', die graag even een praatje komen maken, terwijl wij de tent opzetten.

De volgende ochtend na het ontbijt besluiten we een kijkje aan zee te nemen en we wandelen de zeven plateaus naar beneden. Erg ver komen we niet; we worden uitgenodigd voor een glaasje witte wijn. Iedereen is erg gastvrij en wil graag weten waar we vandaan komen.
We 'moeten' pizza komen eten op de camping pizzeria en de plaatselijke pizzabakker wil ons ook meenemen naar de lokale discotheek deze week, zo vertelt hij ons... Tegen de tijd dat we beneden bij het strandje aankomen, hebben we zoveel witte wijn op dat we beiden een beetje aangeschoten zijn. We vallen op het strand in slaap. De kinderen, dan 15 en 11 vermaken zich prima bij een musical aan het water geleidt door een stel jonge mensen.

'S avonds bij de pizza oven blijkt het heel gezellig en weer hebben we veel aanspraak van iedereen. We vertellen van onze kapotte handrem. Paulo de Pizzabakker zegt dat hij een vriend heeft met garage die ons misschien wel kan helpen.
De volgende ochtend wordt onze auto gratis opgehaald en naar de vriend gebracht. Paulo nodigt ons ondertussen uit 's middags Pizza te komen bakken en Ben krijgt les in het maken van Foccacia. Ben spreekt geen Italiaans, maar iedereen neemt enorme de moeite met ons te communiceren.
Om iets terug te kunnen doen bied ik aan de vrouw van Paulo te knippen; dat slaat in als een bom. 'Nog nooit is zij zo goed geknipt' en voordat ik daar blij mee kan zijn heeft ze haar twee vriendinnen ook gevraagd te komen voor een knipbeurt. De Hollandse kapper is helemaal "de bom."
Natuurlijk vind ik dat niet erg; het is tenslotte erg gezellig en de mensen zijn hier echt een grote familie waar wij gewoon bij worden opgenomen.

's Avonds worden we uitgenodigd mee te gaan naar een discotheek. Aangezien onze auto stuk is, rijden we met Paulo mee, die onderweg nog even stopt om wat benzine bonnen te "ruilen" tegen wat radio's. We stoten elkaar veel betekenend aan op de achterbank. Er zijn hier veel "vriendendiensten" en niet alles is even "zuivere espresso."

Bij de schitterende discotheek aangekomen, die zich in een berg bevindt, krijgen we het gevoel in de film Scarface te zitten. Gladde jongens met staartjes, de pistolen bedenken we in onze fantasie erbij. We zitten bij "La cosa Nostra" fluister ik lachend tegen Ben. We kijken onze ogen uit, maar het is erg gezellig en weer doet iedereen ontzettend zijn best om het ons naar de zin te maken.
Aan het eind van de avond rijden we nog even naar de plaatselijke banketbakker voor wat gebak. Tenslotte, na een avondje doorzakken is niets zo lekker als dat, zo blijkt!

De volgende ochtend komt Paulo en de eigenaar van de camping bij ons en vertelt dat het niet gelukt is om een handremkabel te krijgen voor onze Volvo. We kunnen wel een andere nieuwe auto "krijgen" voor een prikkie; alleen de nummerplaten worden dan alleen 'even' vervangen....
We bedanken vriendelijk voor deze optie. Onze auto wordt zonder kosten weer teruggebracht. We besluiten nog een poosje te blijven en mee te gaan in deze vreemde doch naar corruptie riekende familiecamping.
Het is eigenlijk wel een avontuur en geen enkel moment voelen we ons bedreigd of vervelend. Mensen helpen elkaar allemaal. Iedereen heeft vrienden ergens en zo helpen ze elkaar aan geld en werk, alsof het gewoon zo hoort. In die zelfde week gaan we nog eens een avondje met ze op pad. We borrelen wat en gaan trampoline springen. Deze keer geen gebak. Ik heb ondertussen vertelt dat wij in Nederland hartige snacks eten na een avondje doorzakken. Daarom besluit Paulo en familie voor ons om 2 uur middernacht spaghetti carbonara te maken. We hebben een hoop plezier en de tijd vliegt voorbij.

Als we uiteindelijk na 3 weken richting Holland vertrekken, moeten we beloven nog eens terug te komen. We laten een Italiaanse familie achter. We beloven nog eens terug te gaan; helaas krijgt dit verhaal nooit meer een vervolg. Het heeft ons wel voor altijd fan van Zuid Italie gemaakt.
Dit verhaal speelt zich af in 1996

noot: De handremkabel is later nog een groot probleem. In Napels kan niemand hem repareren, omdat het onderdeel niet beschikbaar is. We rijden uiteindelijk zonder handremkabel naar huis. De bergen in Zwitserland zijn het grootste obstakel. Door continu mijn voet op de rem te houden wanneer we moeten optrekken, komen we uiteindelijk zonder handremkabel veilig weer thuis.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Helaas geen foto's digitaal van die periode, daarom een van het eilandje Taoramina

Helaas geen foto's digitaal van die periode, daarom een van het eilandje Taoramina

Helaas geen foto's digitaal van die periode, daarom een van het eilandje Taoramina

Helaas geen foto's digitaal van die periode, daarom een van het eilandje Taoramina

Wil jij 1 jaar lang reisinspiratie over de mooiste bestemmingen? Bestel hier 9 nummers Columbus Travel voor € 59 + ontvang een Eastpak-rugzak cadeau (t.w.v. € 60)!
Wil jij 1 jaar lang reisinspiratie over de mooiste bestemmingen? Bestel hier 9 nummers Columbus Travel voor € 59 + ontvang een Eastpak-rugzak cadeau (t.w.v. € 60)!
 

18 reactie(s) bij "La cosa nostra"

 • profile image comment

  'zuivere espresso....' een prachtig avontuur op vlotte wijze verteld. gefeliciteerd met de beloning.

  Door TravelGoom • geplaatst op 2013-10-24 21:15:18
 • profile image comment

  Wat een leuk verhaal, ik zie zo de ene na de andere Italiaanse film de revue passeren.

  Door edwinaverdingh • geplaatst op 2013-10-24 20:18:37
 • profile image comment

  Wat een mooi verhaal om aan terug te denken . Gefeliciteerd met dit top blog.

  Door ciske • geplaatst op 2013-10-23 19:58:01
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je topblog! Erg leuk verhaal!

  Door Donna • geplaatst op 2013-10-21 21:31:35
 • profile image comment

  Wat een heerlijk vlot geschreven verhaal...in zat er helemaal in !! Van Harte met je topblog van de week!!!

  Door corriebalten • geplaatst op 2013-10-21 12:17:17
 • profile image comment

  Leuk spannend verhaal en wat een aardige bevolking! Goed je weer veilig thuis bent gekomen. Soms moet je gewoon het avontuur aangaan om leuke aardige dingen mee te maken;-)) Proficiat met deze welverdiende Topblog!

  Door EvanKleef • geplaatst op 2013-10-20 10:00:54
 • profile image comment

  Echt net amateur film! Gelukkig zijn jullie weer veilig thuisgekomen. Echt heel erg leuk verhaal heb je geschreven, Gefeliciteerd

  Door Miller • geplaatst op 2013-10-20 06:53:23
 • profile image comment

  Erg leuk verhaal in zoals al velen aangaven, zou zo een film kunnen zijn ! Heb het met veel plezier gelezen en terecht een topblog ! Gefeliciteerd !

  Door claudiamusters • geplaatst op 2013-10-19 21:30:48
 • profile image comment

  Leuk en spannend verhaal! Ik stel me helemaal voor hoe dat gaat in Zuid Italie met al die hulpvaardige en gezellige families! Gauw eens teruggaan zou ik adviseren! gefeliciteerd met je topblog! Jacomien

  Door jacomien • geplaatst op 2013-10-19 13:04:15
 • profile image comment

  Wat een avontuur. En ja, wat moet je daar na al die jaren nog steeds mooie herinneringen aan hebben. Gefeliciteerd met deze topblog van de week!

  Door abytravel • geplaatst op 2013-10-19 08:39:17
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je titel top blog. Erg leuk verhaal!

  Door ASchonis • geplaatst op 2013-10-19 07:40:22
 • profile image comment

  Wat een pracht blog, lekker lezen en ik voel de Italiaanse zon bijna op mijn huid prikken. gefeliciteerd met de blog van de week .Gr. anita

  Door agrotewal • geplaatst op 2013-10-18 15:29:46
 • profile image comment

  Geweldig geschreven. Wat een verhaal Eg. Zooooo leuk. Net een film. Gefeliciteerd . Misschien moet je je verhalen eens bundelen en een boekje uitgeven

  Door wisseschout • geplaatst op 2013-10-18 11:50:01
 • profile image comment

  Prachtig verhaal! Van harte gefeliciteerd met je topblog!

  Door Rhodaxx • geplaatst op 2013-10-18 11:08:31
 • profile image comment

  Erg leuk verhaal, gefeliciteerd met dit topverhaal :)) !

  Door jorntgerritsen • geplaatst op 2013-10-18 10:56:27
 • profile image comment

  Heerlijk verhaal., Het gaat niet alleen in Italië zo; in Marokko zijn er ook altijd familieleden die wel willen helpen. Van harte gefeliciteerd met deze topper.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2013-10-18 09:42:42
 • profile image comment

  De redactie heeft deze teks verkozen tot Top-blog van de week. Een super leuk en duidelijk verhaal, waarin je als lezer jullie ervaring duidelijk meekrijgt. Het is altijd leuk om op zo'n manier in contact te komen met locals, die je graag met 'open armen' ontvangen en ze jou ergens naar toe willen nemen. Een leuke ervaring om van te genieten. Hoe hebben jullie nu uiteindelijk de handremkabel kunnen vervangen? Gefeliciteerd!

  Door REDACTIE • geplaatst op 2013-10-18 08:10:39
 • profile image comment

  Ha... wat een leuk verhaal! Het is inderdaad volgens mij niet helemaal zuivere espresso al die 'vriendendiensten' en in dat licht verbaast het me wel enigszins dat ze niet aan een handremkabel weten te komen. Het doet me wel ergens aan Zeeuws-Vlaanderen denken waar de buren ook regelmatig een zak aardappelen komen ruilen voor een doos eieren en een bloemkool om daar vervolgens weer het plaatselijke klusmannetje mee te 'betalen'. Ik mis wel de foto van die ouwe Volvo hierbij.... (o;

  Door Gerrit-Gaspedaal • geplaatst op 2013-10-17 08:02:38

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.