Eataly World-pretpark uitgekotst in Italië. Dit is waarom image
Lkoedam

Eataly World-pretpark uitgekotst in Italië. Dit is waarom

Wie houdt nou níét van handgemaakte pasta, échte mozzarella en verse parmaham? Je vindt deze culinaire geneugtes onder één dak in het gloednieuwe Eataly World, ’s werelds eerste gastronomische pretpark in Bologna. En toch trekken de Italianen er hun neus voor op. Dit is waarom.



Een Ryanair-vlucht naar Bologna zou boven aan je lijstje moeten staan! (Foto: Reisreporter claudia21)



Italianen hebben gastronomie in hun bloed. Niet allemaal natuurlijk, maar ga dineren met enkele inwoners van Emilia-Romagna – de Noord-Italiaanse streek rondom Bologna – en de kans is groot dat het gesprek van begin tot eind over eten gaat. Over smaken, koken, ingrediënten. Tot in de kleinste details. Als er met passie wordt gesproken over bijvoorbeeld kaas, dan blijkt de ene Parmezaanse kaas de andere niet te zijn. Nee, je moet die specifieke Parmigiano hebben met die specifieke naam uit dat specifieke dorp. En laat dat nou precies zijn waarom het gloednieuwe, 100.000 vierkante meter grote Eataly World níét in de smaak valt bij de locals. Dit ‘pretpark’ bestaat uit 45 Italiaanse eetzaakjes – de keukens zijn zichtbaar achter glas –, talloze pop-up stores met keukengerei, een bioscoop, museum en educatiecentrum. De Italianen zien het meer als een Ikea, een enorme toestand buiten de stad, die toeristen bezoeken als uitje. Wij zijn het met ze eens. Eataly is leuk bedacht en je steekt er zowaar wat op. Maar voor de échte streekkeuken moet je toch echt in Bologna zijn of op het platteland eromheen. Nogmaals: de Italiaanse keuken is méér dan lekker eten; het is over de boerenmarkt slenteren op eeuwenoude dorpspleintjes en lokale producten proeven bij de boer in een afgelegen dorpje in de heuvels.



Zelf Emilia-Romagna en Bologna verkennen? Vlieg op de Noord-Italiaanse stad en trek van daaruit de streek in. Begin 2018 vanaf € 36 retour met Ryanair vanuit Eindhoven.