Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gletsjertongen, watervallen en gletsjermeren: genieten van Skaftafellsjökull tot Vatnajökull

Zuidland,
IJsland


Vanuit het Skaftafell Fosshótel , bij het Vatnajökull National Park, loop je zo naar de beroemde waterval
Svartifoss waarbij het water langs bazaltzuilen stroomt. Je hebt dan al een mooi uitzicht op de gletsjer. De wandeling is makkelijk te doen, ongeveer anderhalf uur heen en terug. Als je vroeg gaat, heb je grote kans om sneeuwhoenders te zien. Deze schuwe vogels voelen zich hier veilig, omdat er niet op ze gejaagd wordt.
Een veel minder bekende wandeling is naar de Sjónarnypa. Deze begint achter het Skaftafell Fosshótel . Het laatste stuk is even lastig, maar dan sta je voor een enorme ijsvlakte. De as van de laatste uitbarsting ligt nog in de spleten. Een fascinerend gezicht, maar wat voel je je nietig bij zoveel natuurgeweld .

Voor de volgende gletsjertongen moet je wel even rijden.
Ga eerst naar de Fjallsjökull na de Hrútárivier linksaf over een gravelweg.
In het kleine gletsjermeer zie je al ijsbergen in alle tinten blauw ronddrijven. Het is er heel rustig. Tijdens een wandeling langs de oever zagen en hoorden wij stukken van de gletsjer afbreken. Een fantastisch gezicht!

Dit meer is een opstapje naar het veel grotere Jökulmeer. Het ligt aan de voet van de Breidamerkurgletsjer. Je kunt met een amfibievoertuig een boottocht maken , maar het is vaak erg druk.
Als je rustig de ijsbergen wilt bekijken, parkeer je auto dan zover mogelijk voor de brug naar de grote parkeerplaats waar de amfibievoertuigen vertrekken, steek een paar heuveltjes over en wandel langs de oever. Hier zie je veel eidereenden van heel dichtbij.

Vergeet tenslotte het strand niet: De afgebrokkelde stukken ijs drijven via de Jókulsarivier naar zee. Ze komen prachtig uit op het zwarte zand.