Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fjadrárgljúfur kloof

Zuidland,
IJsland


Onderweg van Vik richting Skatafell NP vind je ongeveer op de helft van de rit een van de mooiste kloven van IJsland. Het is de Fjadrárgljúfur kloof, een magisch oogende canyon met hoge donkere en puntige kliffen begroeid met fris groen mos.
Onder dit alles kronkelt een heldere rivier.

De kloof ligt zo’n 6 km ten westen van het plaatsje Kirkjubæjarklaustur en is gemakkelijk te bereiken. Volg de weg naar Laki en hou links aan als je Holtsvegur ziet staan. Hier vind je een parkeerplaats vanwaar je een goed aangelegd pad kunt volgen met verschillende uitzichtpunten (ongeveer 2 km lang, makkelijk begaanbaar). Bekijk ze allemaal, want het uitzicht veranderd steeds en bij het laatste uitzichtpunt wordt je ook nog eens getrakteerd op een mooie waterval!

Ik heb ook gelezen dat je ook door de kloof zelf kunt wandelen, maar dat je dan vaak wel door het water moet. Klonk super leuk, maar onze dag was al zo koud dat we daar maar niet aan begonnen waren...

Leuk weetje: Deze kloof is ook gebruikt in de videoclip van I'll show you' van Justin Bieber. Nadat deze clip op tv kwam in 2015 werd deze plek ineens een stuk populairder, en moest zelfs korte tijd gesloten worden omdat fans gevaarlijke capriolen uithaalde voor het perfecte plaatje... Nu zijn er dus wandelpaden aangelegd waar je niet van af mag om de natuur te beschermen.
Of het nog steeds een veel bezochte plek is durf ik niet te zeggen, maar de 10 parkeerplaatsen dezen me vermoeden dat het hier altijd wel vrij rustig is