Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuidland image

Winter vakantie IJsland

Zuidland
IJsland
Nlimit

Winter vakantie IJsland

Wij hebben voor onze week IJsland een autotje gehuurd. Een Suzuki Jimny. Maar hebben wij even geluk! We krijgen gratis en upgrade en mogen in een Suzuki Grand Vitara de wegen onveilig gaan maken.
Als we meer richting het gebied van de Blue lagoon rijden komt er toch een glimlach op onze wangen. Dit is toch wel heel bijzonder. Langs de weg stroomt ons een blauw, melkachtig, stomend beekje tegemoet, het beekje maakt zijn weg door grove zwarte rotsen.
Aan het einde van het beekje bevind zich de heerlijk warme en mooie blue lagoon. Na wat uurtjes dobberen en ontspannen zetten we onze tocht in naar het huisje.

Na ruim 2 uur rijden komen we in ons IJslandse paleisje aan. warmte. In onze eigen hotpot van 40 graden proosten we op onze vakantie!

Dag 2
Omdat we niets te eten hebben, vertrekken we vroeg naar het plaatsje Arnes een paar kilometer van het huisje. Als we hier aankomen blijkt Arnes niets meer te zijn dan een gebouw wat dient als apotheek, supermarkt, tankstation, bakker, snackbar en vast nog wel meer! Gelukkig is de eigenaar erg aardig en zorgt hij iedere ochtend voor vers gebakken broodjes
Na een lekker ontbijtje in onze auto, haha toch nog een beetje kamperen vertrekken we langs de rivier de Pjórda wat meer het binnenland in. We komen langs bergen, beekjes en watervallen. Tussen het Hrauneyjalón en Krókslón meertje komen we een prachtig helder blauw watervalletje tegen wat nergens staat beschreven (weg F208)! Het water is helder blauw en mengt zich onder een bruggetje met het water van de Hrauneyjalón. Wat een bizarre donker/ lichblauwe scheiding in het water geeft.

Dag 3:
We passeren op onze we de prachtige Seljalandsfoss waterval. Waar we een nat pak halen omdat we er achterlangs proberen te lopen! Gelukkig waren we ingepakt in skikleding. Wel heel indrukwekkend om de kracht van de waterval te zien vanaf de andere kant.
Een stukje verder treffen we de Skögafoss waterval. Wat een kracht komt daar bij kijken.

Gelukkig weten we halverwege een weggetje vinden wat leid naar een smal pad tot recht voor de waterval! Kicke, vanaf hier kun je de kracht van de waterval gewoon voelen. De trillende grond, de nevel op je gezicht en nog niet te praten over het gebulder van het vallende water! Voor de echte waaghalzen kan je zelfs nog op een gladde mossige uitstulping klimmen. Wij gaan uiteraard liever gewoon dood en laten deze dan ook even voor wat het is.

Onze weg vervolgend over de N1 (ringweg) komen we aan bij de Jöklagönun Glacier. Één van de IJslandse gletsjers. Over een pad van lavastenen en ijs bereiken we te voet het uiterste puntje van de gletsjer. Wat een waanzinnig uitzicht! De zwarte lava bergen waar kleine watervalletjes uit ontsnappen de grote ijsplaten die zich als scherpe messen in de grond hebben gezet. De hoge blauw/ witte ijsgletsjer met zwarte banden die het geheel breken, waarschijnlijk lava zand?
Na ons gletsjer uitje rijden we door richting Vik. Een plaatsje aan een zwart strand.
We vinden net voorbij Vik een mooi klein kronkelweggetje. Het brengt ons in een dal waar niemand woont of leeft. De wegen zijn van gravel en het uitzicht is bizar!!!! Grote lavazand velden. Grove stenen die ooit door een vulkaan uitgespuugd zijn liggen hier en daar langs de weg. De rotsformaties zijn vreemd en misschien wel eng te noemen!
Sommige plekjes waren best spannend! Zachte grond of grote ijsplaten. Wetende dat je alleen bent in een huurauto!
Langzaam begint het zonnetje onder te gaan werpt een gouden gloed over de prachtige bergen en het bijzondere uitzicht.
Na een smakelijk hapje in het plaatselijke restaurant is het tijd om weer naar ons paleis terug te gaan! De avond sluiten we natuurlijk in stijl af! Hotpot en een sapje

Dag 4:
Vandaag gaan we georganiseerd op pad. Met een kleine groep gaan we richting de Silfra kloof
Deze kloof ligt in het hart van nationaal park Thingvellir. Het water is kristal helder en word door velen gezien als de mooiste plek om te duiken ter wereld. Wij houden het maar op snorkelen.
Het water is het hele jaar door 2 graden koud!
Je kijkt hier recht in de breuklijn tussen de Europese en Amerikaanse plaat. Op sommige plekken haalt het wel een diepte van 100 meter!
Wanneer we opgewarmd zijn met een lekkere plaatselijke soep en een gesprek met onze gids over 4x4 activiteiten. Deze beste man blijkt namelijk een echte waaghals te zijn!
Gaan we door naar een lavagrot.
De grot is vrij smal en lang Dat betekend dat we op verschillende plekken moeten tijgeren, klimmen, rollen of gebukt moeten lopen om het einde te halen.

Dag 5
Tijd om ons mooie paleisje te verlaten.
Vandaag bezoeken we de Gulfoss waterval en de spuitende Geysir. De meeste bekende is de Stóri Geysir in het Haukadalur. Echter spuit deze niet meer. En zijn alle foto's van de spuitende Geysir gemaakt van de Strokkur. Deze spuit iedere 5 minuten z'n 10 tot 20 meter hoog.
Hierna belanden we weer in het Thingvellir park om zelf nog wat grotten te ontdekken , waar het blijkbaar spookt.

Dag 6
Na een ochtendje shoppen en de troosteloze grijze stad Reykjavik. Pakken we onze auto vertrekken we een heel eind naar het noorden toe.
Op de terugweg nemen we wat eenzame wegen terug.Vrije uitzichten en 1x in de 30 km een andere auto tegen komen. Wat een wereld he!
Als we terug komen bij het hotel zijn de noorderlicht voorspelling erg hoog en besluiten we opzoek te gaan naar de Aurora Borealus. En wat een geluk hebben we! Net buiten Reykjavik mogen wij het prachtige spektakel meemaken. Blauwe en groene kleuren trekken over ons heen en maken al dansend en golvend de donkere nacht wat lichter.
Het licht zou erg bijzonder geweest zijn. Het komt bijna nooit voor dat het licht zich mengt over de Orion sterren heen.
Om half 2 komen we aan in ons hotel.

Foto's

d8829.jpg
d8829.jpg
Nlimit
d34bf.jpg
d34bf.jpg
Nlimit
61bda.jpg
61bda.jpg
Nlimit