Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuidland image

Zuidland

Zuidland
IJsland
Danielaniderost

Huttentrektocht door vulkanisch binnenland Zuid Ijsland (deel 3)

Fimmvörduhals (Thorsmörk – Fimmvörduskali - Skógar)
Het was matig weer en dat kon op dit laatste traject best gevaarlijk zijn. Ik was dan ook blij met hun sms-je rond 12.00h dat ze aan de afdaling beginnen. Ik had lekker een dag in Thorsmörk waar je prachtige, veelzijdige wandelingen kunt doen. Een mooi uitzicht ('s nachts de volle maan boven de Eyjafjallajokull) op de gletsjers rondom die helaas allemaal zwart gekleurd zijn van de as van de recente uitbarsting. Stenen zoeken in de brede rivierbedding. Aan de overkant ligt de hut van Basar. Misschien een nog mooiere plek (en ook nog goedkoper, is van een andere organisatie) met ook erg mooie kampeerplekken, verscholen tussen de bomen, een klein riviertje, heel veel vogels (ik ga op fotojacht), overdekte gemetselde BBQ's. Echt een fantastische plek om een paar dagen te vertoeven en te wandelen. Voor mij voelde het na de trek als ver af van de bewoonde wereld en ik stond dan ook in opperste verbazing te kijken naar de openbare bus die DOOR DE RIVIERBEDDING tot aan Husadalur en Basar kwam aanrijden (je moet het zien om te geloven).
'S avonds nogmaals paddenstoelen, nu met een portie spaghetti die de Amerikaanse meiden over hadden (die waren 's middags naar de sauna in de jeugdherberg gelopen, 20 min te voet door een mooi berkenbos). En dan de volgende dag de klim van 1000 mtr (maar heel goed te doen) naar de pas van Fimmvörduhals. Opnieuw een prachtige tocht met steeds weer fantastische panorama's en veel gletsjers rondom. En dan bovenop het gebied van de recente uitbarsting van de Eyjafjallajokull. Fascinerend. Nog warme lava, een spleet waar je zelfs de rood gloeiende magma nog kon zien (Duitse jongens vertelden 's avonds in de hut dat ze een soepje op de spleet hadden gekookt). Mooie kleuren van geel, oranje, oker, rood. Ik was weer vroeg gestart en zodoende alleen onderweg tot daar boven. Ik heb er 1,5 uur gezeten, genoten, gekeken, opgenomen. Dan zag ik wolken opkomen vanuit de kust. 1 uur later was ik in de hut, onderweg de waard tegen gekomen die op onderzoek uitging bij de vulkaan. Toen ik aankwam in de hut was er nog niemand. Maar uiteindelijk met 18 mensen (17 plaatsen op allemaal 2-pers.matrasjes!) overvol. Wel gezellig voor één nacht. Helemaal in de wolken en dikke mist. Heel mysterieus. 's nachts dan weer de volle maan. De volgende dag half bewolkt, fris. Afdaling langs de rivier met de ontelbare watervallen tot de laatste, bekendste, de Skogafoss. Deze keer met zon en regenboog. Omdat het fris was heb ik niet vaak gepauzeerd waardoor ik 4uur op de bus moest wachten en alles was al dicht, het museumpje, de jeugdherberg, de kleine bar. Allemaal al seizoensluiting, terwijl de hutten dit jaar tot 15-9-2010 bemand bleven (i.p.v. 31 augustus).
Heeeel erg mooi en heeel erg genoten. Als je houdt van de natuur, van indrukwekkende landschappen en je bent een rugzaktrekker: DOEN!!!!! En anders een paar dagen kamperen in Thorsmörk (Basar) en vandaar uit wandelen. Absoluut de moeite waard.

Thorsmörk – Fimmörduskali 4-5 uur
Fimmvörduhals – Skókar 3-4 uur