Zuidland reisblogs

Huttentrektocht door vulkanisch binnenland van Zuid Ijsland (deel 2)

danielaniderost was er (tot 28 aug 2010) Gepost op 06 nov 100 reacties

Laugarvegur (meerdaagse hutten- of tenten trektocht in Zuid Ijsland) DEEL 2
Over bultige, kale zandruggen, met prachtige vergezichten (ver weg groen, dicht bij gletsjer), steeds maar korte kleine afdalingen en klimmetjes bij riviertjes. Vrij snel betrok het en ik liep uiteindelijk +/- 1 uur in de motregen, daarna weer droog. Einde middag arriveerde ik in Alftavatn. Een perfecte 'Ikea-ingerichte' hut, mooi gelegen aan het meer. Een kleurrijke zonsondergang. Opnieuw de grote bovenverdieping met maar 2 andere meiden hoeven delen. Gezellige avond met een groep Duitsers en een Spaans koppel (ik was nu pas weer toe aan contacten, daarvoor genoot ik mijn 'eenzaamheid'). De volgende ochtend eerst weer zonder bagage rond de 2 meertjes gelopen. Daarna door naar de hut van Hvangil. Maar deze kwam al na een ijskoude rivierdoorsteek op 1 uur lopen. Er was niemand te bekennen. Ik had geen zin om bij dit druilerige weer in deze hut te blijven en besloot door te lopen tot Emstrur. Dit traject leidde door een heel ander landschap: het lege, kale, zwarte, woestijnachtige binnenland met her en der een vulkaankegels met van die knalgroene mosbegroeiing. Het waaide behoorlijk en was fris. Gelukkig wind van achteren want de wind wervelde de vulkaanas hoog op. De hele dag met capuchon op gelopen. Maar fascinerend! Aangekomen in Emstrur nog een avondrondwandeling langs een indrukwekkende, diepe canyon gemaakt. Daarna lekker eten en gezellige avond in de hut. De dag erna samen met de Spanjaarden in de ochtend gestart. Opnieuw rivierdoorsteken onderweg. Niet diep maar erg koud! Afwisselend traject, veelal door wat bredere canyonachtige dalen, vlaktes en af en toe een klim. Dan, vrij onverwachts na de laatste rivierdoorsteek lopen we door een heus berkenbos! Opmerkelijk hoe al dat groen voelt na een paar dagen kaal en leeg. Heel veel boleten, we verzamelen ze voor een lekker avondmaal. In Thorsmörk zijn 3 overnachtingsmogelijkheden: 1) de jeugdherberg, het meest luxe plek (met sauna, buffet met appeltaart etc.) maar ook de minst leuke. Wij logeren in de buitengewoon fraai gelegen hut Husadalur op de groene oevers aan de rivier. Weer perfecte hut en veel ruimte!

Laugavegur
Landmannalaugar – Hrafntinnusker 4 uur
Hrafntinnusker – Alftavatn 4 uur
Alftavatn – Emstrur 5 uur
Emstrur – Thorsmörk 6 uur

Het is aan te bevelen de hutten te reserveren, in het hoogseizoen is dit zelfs noodzakelijk. Je mag in Ijsland in het algemeen vrij kamperen, maar omdat dit gebied een nationaal park is, mag je alleen bij de hutten je tent neerzetten. Er zijn aparte voorzieningen voor de kampeerders.
Goede busverbindingen van Reykjavik en terug vanuit Skógar. Kaart en routebeschrijving in de hut van Landmannalaugar en in Reykjavik.

danielaniderost Positie 39284 (0 p.) Lid sinds 29-01-2010 Foto's en tips: 95 Blogs: 13 Fans: 1
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Openbaar vervoer in Nepal (deel II)
0 0
Gepost op 02 april
Nepal Kathmandu

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.