Westland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het ultieme gletsjer-gevoel

Westland,
IJsland


De Langjökull-gletsjer ligt in het westen van IJsland en is de op één na grootste gletsjer van Europa. De enige manier om bovenop de gletsjer te komen, is met een truck en ben je dus min of meer verplicht om een excursie te nemen. Die excursies vertrekken normaalgesproken uit Reykjavik, dat was voor ons niet handig want wij kwamen uit het noorden en het was nogal een omweg om via Reykjavik naar de gletsjer te gaan. Een toeristenbureautje in Laugarbakki bood uitkomst, wij moesten op een bepaalde tijd bij een bepaalde weg staan, dan zou de truck ons oppikken. Het was nogal een vage afspraak, maar we waagden het erop. Gelukkig kwam de truck (een echt monster), we stapten in en reden de gletsjer op. Na ruim een half uur rijden over sneeuw en ijs (zie foto), stonden we eindelijk op de gletsjer. Gewapend met stijgijzers, maakten we een wandeling. Niet aan elkaar vastgebonden, maar wel met een gids om de verraderlijke gletsjerspleten en waterstroompjes te vermijden. Heerlijk om in de zomer tot je knieën weg te zakken in de sneeuw.

Het volgende hoogtepunt was een sneeuwscootertocht. Dat had ik nog nooit gedaan en dat is echt super om te doen. De gletsjer is immens en we waren maar met een klein groepje, dan is het extra genieten van de ruimte, het uitzicht en de rust.

Ten slotte gingen we naar een ijsgrot, die nog maar net is geopend (juni 2015). De ijsgrot is niet natuurlijk, maar door mensen aangelegd en het duurde 14 maanden voordat er 7000 ton ijs was verwijderd. De grot bestaat uit een uitgebreid stelsel van tunnels en kamers. Eén van de kamers is een kapel, waar je kunt trouwen. Als je door de tunnel loopt, wordt het ijs ouder en verandert het geleidelijk van wit in diepblauw. Geweldig om te zien. Na ongeveer een uur verlaat je de grot en dan is het handig om een zonnebril bij de hand te hebben. Wat een licht buiten! Omdat de gletsjer beweegt, weten ze niet hoelang deze grot zal bestaan, ze gaan nu uit van ongeveer 10 jaar.

Voor het ultieme gletsjer-gevoel is deze excursie een echte aanrader. Naast wandelen, sneeuwscooteren en naar de ijsgrot gaan, kun je ook op de Langjökull-gletsjer overnachten (in een caravan) en een tocht met husky-honden maken. Je kunt de diverse activiteiten met elkaar combineren zoals jij dat wilt en het ook zo duur maken als je wilt. De combi's kun je het best in IJsland zelf regelen (bij toeristenbureau's),via Internet kan het ook, maar die bieden vaak alleen maar bepaalde pakketten aan.

Tip: kleed je warm aan, want het is er koud, ook in de zomer.