Vigur: waar vogels heersen

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Vigur: waar vogels heersen'
Was hier op 2015-12-23 Gepost op: 5 reacties.
[B]De golven beuken tegen de onderkant van de boot als we met een flinke dot gas de haven van Ísafjörður verlaten. We zijn op weg naar het bijzondere eiland Vigur. Het is één van de eilandjes in de Ísafjarðardjúp, een grote fjord in het noordwesten van IJsland. Ondanks haar zeer afgelegen ligging, wordt Vigur bewoond, zij het maar door een enkele familie.[/B]

Vigur wordt ook wel het vogeleiland genoemd en dat is niet voor niks: het herbergt namelijk één van de grootste papegaaiduikerkolonies van IJsland. Ze hebben er echter niet het rijk alleen: ook de eidereend is er goed vertegenwoordigd. Niet zo vreemd als je bedenkt dat Vigur nog een buureiland heeft genaamd Æðey. De vertaling hiervan luidt eidereend-eiland.

[B]Prachtig decor[/B]
Het is de kolonie papegaaiduikers die ons naar Vigur trekt. Voor ons zelfs één van de belangrijkste redenen om naar IJsland af te reizen. Terwijl het mini-eiland in de verte al opdoemt, zien we het aantal papegaaiduikers om ons heen met iedere zeemijl toenemen. Sommige vliegen een stukje met ons mee, terwijl andere puffins een plons in het diepe maken. Met onze Swarovski verrekijker halen we ze onwaarschijnlijk dichtbij. Maar het gaat allemaal te snel om ze al vliegend op de gevoelige plaat vast te leggen.

Het eilandje is met zijn 0,6 vierkante kilometer maar een klein stipje in het grote fjord. Het rijst op uit een diepblauwe zee, die wordt omringd door hoge, besneeuwde fjorden: wat een prachtig decor! Eindelijk zetten we voet aan wal en we worden hartelijk verwelkomd door de enige familie die het eiland bewoont.

[B]Close encounter[/B]
Een gids leidt ons over een eiland. Alleen rondscharrelen is niet toegestaan, om te voorkomen dat de vele broedende eidereenden worden gestoord. Vrijwel meteen stuiten we op een groep papegaaiduikers. We staan aan de grond genageld: onze eerste close encounter met deze prachtige vogels. Later zullen we weten dat de puffins van Vigur zich niet zo dicht laten benaderen als hun broers en zussen in de Westfjorden. Maar dat mag op dat moment de pret niet drukken.

Als we onze wandeling vervolgen, wordt al snel duidelijk waarom we bij aankomst dat gekke vlaggetje hebben gekregen. Een hoog en luid SKRIE-SKRIE! en we kijken omhoog: tot onze schrik cirkelen er tientallen – heel erg boze – vogels boven ons hoofd. De gids steekt haar vlaggetje in de lucht en wij besluiten maar hetzelfde te doen. Het houdt de vogels op enige afstand, maar erg gerust zijn we er toch niet op. Het is wel duidelijk dat je geen ruzie moet krijgen met de noordse stern als hij aan het broeden is. Gelukkig is maar een deel van hete eiland door deze duivelse vogeltjes ‘gegijzeld’.

[B]Eiderdons[/B]
Zonder eidereenden was Vigur waarschijnlijk nooit bewoond geweest. Nog altijd is het eiderdons een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de familie op het eiland. Maar ook het beperkte toerisme doet tegenwoordig een duit in het zakje. Gedurende onze wandeling zien we vele eiders op hun nest. We laten ze met rust maar krijgen zo wel de mogelijkheid om ze van dichtbij te zien. Ondertussen leert de gids ons veel over het leven van de mensen en de vogels op dit bijzondere eiland.

Als we helemaal rond zijn, eindigen we weer bij de haven. Hier staat de oudste nog werkende windmolen van IJsland. Het is een markant silhouet, dat Vigur al sinds 1840 tekent. Het aantal huizen op Vigur is op één hand te tellen. Daaronder ook het postkantoor: volgens de familie het kleinste postkantoor van het noordelijk halfrond. We konden het dan ook niet laten om op deze plek onze ansichtkaarten te versturen. Met puffins, natuurlijk.

Zowel West Tours als Sjoferdir bieden excursies aan naar het vogeleiland Vigur:
Meer informatie: http://sjoferdir.is/ en www.westtours.is.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Welkom op Vigur

Welkom op Vigur

Voorvertoning Noordse sterns cirkelen boven ons hoofd

Noordse sterns cirkelen boven ons hoofd

Voorvertoning Close encounter met de puffin

Close encounter met de puffin

Voorvertoning De eider heerst over Vigur

De eider heerst over Vigur

Voorvertoning Het uitzicht op de omringende fjorden

Het uitzicht op de omringende fjorden

Welkom op Vigur

Welkom op Vigur

Noordse sterns cirkelen boven ons hoofd

Noordse sterns cirkelen boven ons hoofd

Close encounter met de puffin

Close encounter met de puffin

De eider heerst over Vigur

De eider heerst over Vigur

Het uitzicht op de omringende fjorden

Het uitzicht op de omringende fjorden

Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
 

5 reactie(s) bij "Vigur: waar vogels heersen"

 • profile image comment

  Uitstekend verhaal met veel goede en bruikbare tips

  Door Bowral • geplaatst op 2015-12-31 12:07:34
 • profile image comment

  Heel mooi geschreven. Het is echt een aanrader. Mooie foto's erbij, top

  Door corriedewinter • geplaatst op 2015-12-25 00:05:00
 • profile image comment

  Wat een mooie trip is dat, een erg mooi eilandje. Als vogelliefhebber klinkt dit al muziek in de oren. Mooie foto's ook erbij! Mooi ook opgeschreven

  Door vulture1960 • geplaatst op 2015-12-24 15:50:13
 • profile image comment

  Wow wat een gave foto van de stern, die wil je echt niet op je hoofd krijgen!! Hele lekker leesbare blog, lijkt me een prachtig eiland. Goede tip.

  Door agrotewal • geplaatst op 2015-12-24 15:01:27
 • profile image comment

  Geweldig, lijkt me prachtig om naartoe te gaan, en spannend, met de valggetjes boven je hoofd :-) Goede tip, ga ik onthouden!

  Door saskiahamminga • geplaatst op 2015-12-24 11:10:13

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.