Vatnajökull

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vatnajökull image

Gletsjerwandeling op Vatnajökull met hakbijl en ijzers

Vatnajökull
IJsland
EvelineVanPutten

Gletsjerwandeling op Vatnajökull met hakbijl en ijzers

Kirkjubaejarklaustur, 7 september 2015
Vandaag hadden we genoeg tijd om bij het ontbijtbuffet langs te gaan. Na een stevig ontbijt zijn we weer richting het oosten gereden. Het was weer aardig mistig deze ochtend en er lagen echt plukken wolk op de bergen. Toen we drie kwartier later in Skaftafell aan kwamen, kwam het zonnetje toch een beetje door. Even later kregen we loopijzers aangemeten en gingen we met 12 anderen met een busje een stukje rijden. Zo'n 10 minuten later kwamen we aan bij de Svínafellsjökull gletsjertong. Deze gletsjertong is een onderdeel van de Vatnajökull. Samen met een gids zijn we een stukje gaan lopen over de gletsjer. Het lopen met loopijzers is goed te doen; je moet alleen onthouden dat je je voet goed op tilt, goed hard neerzet en je je voeten een stukje uit elkaar houdt. Zeker met berg op of af mag je lekker gaan stampen in het ijs! Daarnaast krijg je ook nog een soort hakbijl mee. Niet dat je deze echt nodig hebt, maar het staat leuk op de foto's! Een gedeelte van het ijs van de Svínafellsjökull is wat zwartig van kleur. Dit is ijs gemengd met as. In de immense ijsmassa zagen we allerlei blauwkleurige kloven en spleten. Onze gids vertelde honderduit over de gletsjer, het ijs, de spleten... Erg leerzaam! Na zo'n 2 uur wandelen over de gletsjer was het alweer tijd om terug te gaan naar het busje. Jammer, want het was heel gaaf om zo rond te lopen over een gletsjer!

Om half 1 waren we weer terug bij onze - nog steeds kentekenloze - auto en besloten we nog een stukje te lopen door het Vatnajökull National Park. Terwijl de wolken weer op de gletsjer waren gaan liggen en de zon plaats maakte voor weer wat miezerige regen, klommen wij een heel stuk omhoog richting de Svartifoss. Eerst kwamen we bij een kleinere waterval, de Hundafoss. Na nog een flinke klim omhoog (totaal zo'n 45 minuten lopen) kwamen we bij de Svartifoss. Deze waterval wordt omgeven door kolommen van zwart basalt. Heel gaaf om te zien!

Toen we weer in de auto zaten, begon het wat harder te regenen. We besloten dan ook bij Dverghamrar niet te gaan wandelen, maar alleen een mooie foto te maken vanuit de auto. De Dverghamrar wordt gekenmerkt door typische basaltzuilen. Volgens verhalen wonen hier dwergen... Wij hebben ze in ieder geval niet gezien... Ook hebben we nog een paar stops gemaakt bij mooie watervallen die we onderweg zagen en bij het lavaveld Eldhraun. De Eldhraun is een van de grootste lavavelden in het land en is ontstaan na de uitbarsting van de Laki in 1783. Een gebied van 565 km2 werd bedolven onder de lava. Het lavaveld is begroeid met een dikke laag mos, waardoor het een wat groenige kleur heeft.

Toen we weer terug in ons dorpje Kirkjubaejarklaustar waren, hebben we eerst gecheckt of de keuken hier wel een oven had. Wel zo handig om te weten vóórdat je boodschappen doet. Na even zoeken hadden we de keuken gevonden en hij was inderdaad voorzien van een oven. Alleen... de ruimte zelf was nog totaal niet klaar. Er was geen lichtknopje, de vaatwasser stond onderste boven, de keukenkastjes waren nog niet gemonteerd, de boormachine lag nog op het aanrecht... Misschien is het beter dat we hier toch niet koken... Dan maar weer lekker uiteten bij dat restaurantje van gister!

We zijn toch nog even naar de supermarkt gereden om onszelf te trakteren op iets lekkers. We hadden de IJslandse variant van de wel bekende negerzoen te pakken. Zeker een aanrader! Daarna gingen we nog op zoek naar de Systrafoss, een waterval aan het einde van het dorp. We konden hem niet gelijk vinden, maar daardoor kwamen we wel op een andere plek terecht. We zagen de Kirkjugólf en de Stjórnarfoss. De Kirkjugólf is een verzameling basaltzuilen in een weiland en de Stjórnarfoss is een mooie waterval. Even later vonden we toch de Systrafoss, een waterval die meer iets weg heeft van een waterglijbaan. Toen vonden we ook het bordje naar de Systrastapi, een bergtop met een mooi meer. Alleen... de weg was afgesloten en dus konden we niet verder. Dan maar terug naar huis. We hebben nog even wat geïnternet en zijn daarna naar het restaurant gereden. De hamburger van gister was zó lekker, dat we 'm vandaag weer besteld hebben!

Foto's

123ab.jpg
123ab.jpg
EvelineVanPutten
2b2dc.jpg
2b2dc.jpg
EvelineVanPutten
c9adf.jpg
c9adf.jpg
EvelineVanPutten