Thingvellir

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Thingvellir image

Kaldidalur, snorkelen, watervallen, Geysir...

Thingvellir
IJsland
EvelineVanPutten

Kaldidalur, snorkelen, watervallen, Geysir...

Laugarvatn, 28 augustus 2015
Na een prima nacht werden we om zeven uur alweer wakker. Wederom twee douches ter beschikking, dus lekker snel klaar. Vervolgens heeft Gerben een lekker ontbijtje gemaakt: geroosterde boterhammen met illegaal verkregen worst, jam en kaas. Lekker! Om 8 uur zaten we in de auto, op weg naar onze eerste bezienswaardigheden: Hraunfossar en Barnafoss. Hoewel de zon door de wolken probeerde te komen, was het toch nog aardig koud. Vijf graden. Dat noemen ze dus zomer? Brrrr. Hraunfossar bestaat uit talloze watervalletjes die in de Hvítá rivier terecht komen. Een prachtig mooi gezicht. Daarna zijn we een stukje stroomopwaarts geklauterd en zagen we de Barnafoss. Op zich geen mooie waterval, maar wel indrukwekkend veel water dat daar naar beneden komt. Toen we terug liepen naar de auto werden we ook nog een getrakteerd op een mooie regenboog boven de watervallen. Prachtig!

Na de watervallen reden we over de Kaldidalur naar het zuiden. De Kaldidalur is één van de vier oude hoofdroutes door het binnenland en de kortste van allemaal; slechts 75 kilometer. Een goede 4WD heb je hier wel nodig. De weg slingert zich omhoog tussen de schildvulkaan Ok en de gletsjer Langjökull door naar Uxahryggir en komt uiteindelijk uit bij Pingvellir. Toen we de weg op reden zagen we in eerste instantie een bordje "closed". Toen we nog eens terug reden naar dit bordje, bleek dat de weg morgen werd afgesloten. We hadden geluk dus! De weg bestond voornamelijk uit rotsen en grind en het uitzicht om ons heen bestond ook uit rotsen en grind. Misschien ziet de maan er zo uit? Zo ja, dan wil Gerben ook wel een ritje over de maan maken. Het was namelijk erg avontuurlijk en spannend om met onze Qashqai hier doorheen te ploeteren. Hoe hoger we kwamen, hoe meer mist om ons heen. Gletsjers? Die zagen we niet. Of toch wel! Ineens zagen we een strook ijs. Jaaaa! Daar is één van de gletsjers. Even later zijn we zelfs gestopt om hier een dansje op te doen. Dit was nog een hele opgave, want de wind was er niet minder op geworden. Het waaide zelfs zó hard dat (vervolg van gister...) f) je de auto niet meer in je eentje uit kon komen, g) dat je letterlijk in de wind kon hangen, h) de chocolademelk uit je bekertje waaide, i) je in een bocht naar rechts alsnog naar links moest sturen en j) je ook niet meer in je auto kon stappen. En dit alles bij een temperatuur van nog steeds maar vijf graden... Iets verderop begon onze afdaling. Het mooie van gletsjerwater is dat het bij hogere temperaturen gaat smelten. Dit geeft mooie plassen op de weg. Sommige waren meters lang en behoorlijk diep. Gerben heeft uiteraard geprobeerd onze Qashqai zo vies mogelijk te maken. Ik kan je vertellen: hij is niet meer rood...

Na zo'n twee uur rijden kwamen we aan bij Pingvellir National Park. Een prachtig gebied met groene heuvels, rotsformaties, riviertjes en een groot meer: Pingvallavatn. Na een snelle lunch was het tijd voor ons snorkelavontuur. In de Silfra kloof, welke ontstaan is uit het uit elkaar drijven van twee tektonische platen, is super helder water. Omdat dit water van de gletsjer afkomstig is, is het ook best wel een beetje koud. Zo'n 35 graden Fahrenheit. Klinkt best warm toch? Maar helaas, dat is slechts 2 graden Celcius... Gelukkig kregen we een droogpak. Een droogpak - het woord zegt het al - zorgt dat je droog blijft. Onder dit pak trek je thermo-ondergoed aan en als het goed is blijf je - op je hoofd en handen na - droog. Het aankleden duurt dan ook even. Gelukkig hadden we drie ontzettend aardige gidsen die ons volledig hebben aangekleed. Toen was het tijd om het water in te gaan. Heel apart om het water in te lopen zonder te voelen dat je nat wordt! Vanwege de wind stond er behoorlijk wat stroming. Dit maakte het snorkelen erg makkelijk. Gewoon lekker drijven en genieten van het zicht van ruim 100 meter! Wow!! Na afloop kregen we een lekkere warme chocolademelk.

We besloten ook nog even een rondje te lopen in het Pingvellir National Park. We zijn een stukje omhoog gelopen, vanwaar we een mooi uitzicht hadden over onder andere het Pingvallavatn. Wow!! Rond half 3 zijn we naar Laugervatn gereden, het dorpje waar we vannacht zullen slapen. Na het inchecken zijn we verder naar het oosten gereden voor de Gullfoss-waterval en Geysir. Gullfoss is één van de mooiste watervallen van IJsland. Het water valt in twee trappen, die haaks op elkaar staan, ruim 32 meter naar beneden. Je kunt de waterval van zowel boven als beneden bekijken. Vooral beneden kun je goed nat worden door de nevel. In combinatie met de wind was het bijna onmogelijk om foto's te maken. Je had nog niet scherp gesteld, of je lens was alweer nat. Het is wel echt heel indrukwekkend om naast de waterval te lopen. Zoveel water! Waar komt dat allemaal vandaan?

Na het Gullfoss avontuur zijn we naar Geysir gereden. Het gebied van Geysir staat bekend om zijn spuitende geisers. De Geysir zelf spuit echter nauwelijks meer, maar de Strokkur spuit circa elke vijf minuten. Het is heel mooi om te zien hoe het water zich op bolt voordat de geiser daadwerkelijk gaat spuiten. Wat misschien nog wel leuker is, zijn de bezoekers die uit hun dak gaan als de geiser zijn kunstje laat zien. Tientallen mensen staan met camera gefocust op de hoge druk bol. Bijzonder om te zien! Nadat we Strokkur een paar keer hebben zien spuiten - en dit ook vastgelegd hebben - zijn we terug gereden naar Laugervatn. Met slechts 214 kilometer op de teller kwamen we bijtijds aan bij ons hostel. We hebben zelf gekookt in de gemeenschappelijke keuken. Iedereen keek erg jaloers naar onze pasta-ovenschotel! Hij smaakte ook erg goed!

Vanavond gaan we nog even een filmpje kijken en dan op tijd naar bed. Morgen weer een lange dag voor de boeg!

Foto's

8bca8.jpg
8bca8.jpg
EvelineVanPutten
f4e16.jpg
f4e16.jpg
EvelineVanPutten
6ca06.png
6ca06.png
EvelineVanPutten