Snaefellsnes

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De vervloekte Kirkjufellsfoss

Snaefellsnes,
IJsland


De Kirkjufell. Het is de meest gefotografeerde berg van IJsland. En wij snappen inmiddels wel waarom. De 463 meter hoge berg staat helemaal op zich zelf. Bijzonder is dat de Kirkjufell er vanuit ieder standpunt weer helemaal anders uit ziet. Vanuit sommige hoeken ziet de berg eruit als een perfecte driehoek. Vandaar ook dat de letterlijke vertaling van Kirkjufell 'kerkberg' is.

Aan de andere kant van de weg ligt de Kirkjufellsfoss, een waterval waar een bijzonder volksverhaal aan verbonden is. Het verhaal gaat over een vrouw die op de boerderij 'Kirkjufell' leefde. Zij had twee zoons, die ze allebei heeft verloren terwijl ze in de Kirkjufell-rivier aan het vissen waren. Ze was hier zo boos en intens verdrietig over, dat ze de rivier vervloekte. Er zou nooit meer een vis gevangen worden en niemand zou er ooit nog kunnen verdrinken. Beide onderdelen van de vloek zijn niet uitgekomen.

Wij hebben geprobeerd om de berg en de gelijknamige waterval in één beeld te vangen. Het was bijna middernacht en het licht dus zeer warm.