Skaftafell

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De schitterende Svartifoss

Skaftafell,
IJsland


De zwarte waterval. Dat is de letterlijke vertaling van Svartifoss. Deze waterval is niet de grootste, maar wel één van de mooiste en bekendste van IJsland. Door de bijzondere vormen van het gesteente is het alsof de Svartifoss door mensenhanden is gemaakt. De kaarsrechte basaltkolommen zijn ontstaan doordat lava zeer langzaam afkoelde, waardoor het gesmolten gesteente kon kristalliseren.

Een beetje teleurgesteld waren we wel, toen we aan de poort van Skaftafell NP uitstapten en de regen met bakken uit de hemel kwam. Toch maar besloten om te gaan. Immers hadden we nét in onze reisgids gelezen dat slecht weer niet bestaat, louter slechte regenkleding... Een stevige wandeling bracht ons naar de Svartifoss. Heel even was het droog en we pakten ons fotomoment. Achteraf mogen we denk ik blij zijn met de natte stenen. En het feit dat we de waterval zonder toeristen troffen!

Ook hier hebben we weer een lange sluitertijd en ND-filter gebruikt. We stonden in het kabbelende water om dit lage standpunt te kunnen verkrijgen.