Rondom Reykjavik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bang!

Rondom Reykjavik,
IJsland


De geiser Strokkur, in het plaatsje Geysir, is een must als je in IJsland bent. Deze geiser spuit elke 8 tot 10 minuten. Strokkur betekent overigens karnton, omdat de op en neer gaande beweging van het water in het ronde gat in de bodem grote gelijkenis vertoont met de op en neer gaande beweging van melk die in een karnton tot boter wordt verwerkt.
Deze geiser is in 1963 bij boringswerkzaamheden gereactiveerd en maakt met de geiser Geysir (die zeer onregelmatig spuit) deel uit van een groot thermische veld met een grote verscheidenheid aan warme bronnen.
Terug naar Strokkur:
Je staat als fotograaf met je camera in de aanslag. Ja, nog een paar minuten... Je ziet ineens het water in het ronde gat zwellen, het water loopt wat over de rand, vormt dan plots een helder blauwe waterbel en dan ineens BANG! Tot 20 meter hoogte wordt er voor korte tijd water de lucht in geblazen, en dan wordt het weer nevel en begint het proces opnieuw. Soms is de kracht wat minder en dan volgt er een tweede krachtige explosie van water. Tja, het is het korte wachten meerdere malen waard! =Groot openen svp=