Rondom Reykjavik reisblogs

van Vik naar Gulfoss

edojan was er (tot 15 mrt 2010) Gepost op 23 jan 110 reacties

Vanmorgen werden we om 7:30 door de wekker gewekt vlakbij het plaatsje Vik. Na het ontbijt hebben we snel alle bagage in de auto gelegd en naar Vik gereden. De auto had toch wat extra diesel nodig. Alle winkeltjes waren uiteraard dicht. Het was natuurlijk zondag dus we reden snel door naar de kust.

In de buurt van Vik kon je naar de branding van oceaan lopen en genieten van basaltformaties op de kust en in de oceaan. Grote rotsblokken rezen op uit het water. Elk met zijn eigen sage, zijn eigen verhaal. Zo geloofde men vroeger dat zo'n formatie eigenlijk een versteende driemaster was, met een paar versteende trollen daar omheen. Het was koud, het regende en de wind was guur en hard. Maar gekleed in regenjassen, bergschoenen, mutsen en handschoenen hebben we er toch enorm van genoten. Op verschillende plekken hebben we rondgelopen en zagen we de ruigheid van de IJslandse kust. Lava stranden, wanden van basalt en grillige rotsformaties in de zee. Maar we moesten toch weer verder. We zouden vandaag naar Gulfoss, ten noordwesten van Vik. Meer in het binnenland. Natuurlijk niet rechstreekd, dat zou veel te eenvoudig zijn. We moesten een flinke omweg maken.

Eerst maar naar de uitlopers van een grote gletsjer. Achteraf bleek dit de gletsjer te zijn waaronder de inmiddels beruchte vulkaan zat die een week later uitbrak en het vliegverkeer in de wereld compleet ontregelde. Vanaf de snelweg moest je een flink stuk over een ruige gravelweg naar de gletsjer toe. De 4x4 deed z'n werk weer uitstekend. De modder spatte over de motorkap op de voorruit na weer een grote plas. Linksom, rechtsom, op en neer. Wat een heerlijke rit! Aangekomen bij de gletsjer hebben we nog een stukje over het ijs gelopen. En veel foto's en films gemaakt natuurlijk. Een prachtig gebied. Het liefst hadden we ter plekke ijsbeugels gehuurd en waren we de gletsjer op gerend, maarja we moest weer verder natuurlijk ;-)

De volgende stop was een enorme waterval. Een van de grootste van IJsland, Skogafoss. Vanaf de weg kon je hem al zien. Gisteren hadden we hem al zien liggen, maar het was toen al donker aan het worden. Maar nu stond ie weer op het programma. Tonnen water denderde daar naar beneden. Een fantastisch gezicht. Ook daar hebben we flink wat foto's en filmopnames gemaakt.

Nadat we weer in auto waren gestapt reden we naar de lavavelden nabij de Hekla-vulkaan. Deze vulkaan slaapt wat maar is nog steeds actief. Overal waar we keken zagen we grote rotsblokken van lava. En omdat het redelijk hoog lag lag er ook nog sneeuw. Een bizar contrast; inktzwarte lavasteen en de hagelwitte sneeuw. Kilometers lang reden we helemaal alleen door dit desolate landschap totdat we uiteindelijk aan het einde van de dag aankwamen in Gulfoss.

edojan Positie 13110 (0 p.) Lid sinds 15-01-2011 Foto's en tips: 122 Blogs: 7 Fans: 3

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Gletsjer
blogfoto nr. 2
Rotsformaties bij Vik
blogfoto nr. 3
De kustlijn bij Vik
blogfoto nr. 4
Skogafoss
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Hondensledetocht
4 4
Gepost op 15 februari
Noorwegen Tromso
Kenai Fjords NP
3 1
Gepost op 29 januari
Verenigde Staten Alaska
Badlands en presidenten
4 1
Gepost op 19 januari
Verenigde Staten South Dakota

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.