Reykjavik reisblogs

Eet smakelijk

Fransvdg was er (tot 01 aug 1985) Gepost op 06 okt 1013 reacties

Toen ik in de zomer van 1985 in Reykjavik was, heb ik daar “genoten“ van een IJslands buffet.
Ik heb voor jullie op Google gezocht naar de naam van dat restaurant, maar helaas…het is niet meer te traceren.
Toch wil ik jullie de opvallendste lekkernijen niet onthouden. Wie weet kun je na mijn enthousiaste uitleg een van deze gerechten daarna zelf wel ergens bestellen….

Haaienvlees (Hákarl) wordt geserveerd nadat het eerst onder de grond heeft liggen rotten. Dat moet, om de grote hoeveelheid ammoniak uit het haaienlichaam te krijgen. Zonder deze behandeling is haaienvlees namelijk dodelijk voor ons. De haai wordt na de vangst in repen gesneden, op schone kiezelgrond gelegd en bedekt met stenen. Na een paar weken wordt het vlees gewassen en net als stokvis buiten gehangen om te drogen. Deze lekkernij heeft dan nog steeds een sterke ammoniaklucht en er wordt dan ook beweerd dat de moeilijkste opdracht is om 'het langs je neus krijgen'. Wanneer dat gelukt is, kun je het haaienvlees het beste wegspoelen met flink wat ijskoud 'brennivín'.

Svid is een gekookte kale schapenkop, die warm of koud wordt gegeten, inclusief de ogen. Deze delicatesse is nog steeds populair op IJsland. De kop wordt gespoeld, daarna verschroeid om de wol te verwijderen en dan bijna 2 uur gekookt. Svid komt meestal op tafel met kluif en puree of gekookte knolraap. Er wordt gezegd dat de tong heerlijk smaakt en ook dat de ogen veel lekkerder zijn dan wij denken. Ik kan daar uit eigen ervaring helemaal niets over melden….. Zou ik dan toch een lastige eter zijn?

Bloedpudding wordt geserveerd in dikke plakken als een mix van schapenbloed, meel, niervet en kruiden, bijeengehouden en gekookt in schapenmaag. Dit werd vroeger in plaats van brood gegeten als er geen tarwe wilde groeien. Tegenwoordig kan het graan gelukkig geïmporteerd worden….

Leverpudding is een variatie op blódmör (de bloedpudding). Hierbij wordt het bezinksel van een fijngehakte schapenlever gebruikt in plaats van schapenbloed. Het is bij de IJslanders erg populair….. bij mij niet.

Rammenballen zijn flinke joekels. Zij worden gekookt en daarna in plakken gesneden. Ik heb er een foto van gemaakt en ze verder laten liggen.

Zeehondenpootjes in het zuur zijn in mijn ogen niet te eten. De IJslanders denken daar anders over. Ze zijn zo tranig van smaak dat Greenpeace echt geen wereldwijde actie hoeft te beginnen om dit gerecht in de ban te doen.

Al deze gerechten laten zien dat de IJslanders vroeger alles aten waar ze van in leven konden blijven. Je kunt dus eigenlijk spreken van een overlevingskeuken. Gelukkig voor mij hadden ze in het restaurant ook heerlijke kabeljauw, smakelijke stokvis en prima lamsvlees op het buffet liggen. Ik ben dus beslist niet met honger naar huis gegaan. Maar voor wie durft…….ga op zoek!

Fransvdg Positie 81 (19224 p.) Lid sinds 10-05-2009 Foto's en tips: 3094 Blogs: 33 Fans: 17

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Delicatessen op de buffettafel.
blogfoto nr. 2
Nog meer heerlijkheden.
blogfoto nr. 3
Haaienvlees dat buiten in de wind hangt.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Hoop op een betere toekomst.
4 30
Gepost op 04 december
Syrië Aleppo
Bloot in Landmannalaugar
2 13
Gepost op 23 november
IJsland

Reacties bij deze blog

abytravel

Door: abytravel • Geplaatst op

Nou, dat is me 't lijstje wel.
En ik altijd maar denken dat er maar weinig is dat ik niet lust of eet....
Maar ik ben bang dat ik bij dat buffet het meeste ook had overgeslagen.
Hoewel, lamstongetjes, rammeballen, dat zou er denk ik nog wel ingaan...

Mathilda

Door: Mathilda • Geplaatst op

Erg leuk geschreven, krijg er al trek van.... maar niet heus. Gelukkig hebben wij heerlijk gegeten in IJsland en ben ik deze gerechten niet tegen gekomen!

Rsteeghs

Door: Rsteeghs • Geplaatst op

Hahahaha, erg leuk verhaal! Maar niet erg smakelijk, op de heerlijke kabeljauw na.... Schapenkoppen, rammenballen, mij niet gezien!

pkoelewijn

Door: pkoelewijn • Geplaatst op

Haha, wat een vies zootje. Maar je kunt best door IJsland reizen zonder dit te hoeven eten. Ik heb al die viezigheid ook een keer bij een buffet (in 2008!) gezien. Dat haaienvlees zat gelukkig in een afgesloten pot, zodat je het niet hoefde te ruiken. Papegaaiduikers worden alleen nog maar gegeten door een enkele bejaarde....Niemand lust die meer. Ze schijnen nogal sterk naar rotte vis te smaken.

doppie

Door: doppie • Geplaatst op

Als ik slap zit te ouwehoeren tegen onze kat wil ik nog wel 'ns beginnen over 'zòute rìjst met gevulde mùizebùike' , op z'n plat Haags uitgesproken natuurlijk.

Is eigenlijk het enige wat ik nog mis in deze fraaie opsomming.

Doet mij er wel aan herinneren dat ik in Singapore nog een keer 'honderdjarige eieren' met vissekoppencurry moet gaan eten.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.