Reykjavik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Reykjavik image

Citytrip in Reykjavík

Reykjavik
IJsland
EvelineVanPutten

Citytrip in Reykjavík

Reykjavík, 9 september 2015
Na weer een prima nacht zijn we vandaag gaan wandelen door Reykjavík. Gisteravond hadden we uitgezocht wat hier te doen en te zien is. Om eerlijk te zijn biedt Reykjavík niet heel veel spannende bezienswaardigheden, alleen een heleboel musea. Er stond vanmorgen een aardig windje (lees: windkracht 8) en zo af en toe viel er ook wat regen naar beneden. We begonnen vandaag bij Harpa. Dit is het Nationale Concert- en Conferentiecentrum met een futuristische glazen façade. Daar hebben we de The Iceland 360 Cinematic Experience bekeken, of terwijl 360 graden film over IJsland. Leuk om te zien, omdat je dan ook echt dingen herkent! Vervolgens zijn we naar het bekende kunstwerk "Vikingschip" gelopen en daarna door de winkelstraat Laugavegur. Deze straat bestaat voornamelijk uit winkels met IJsland-souvenirs, wollen producten en excursie-aanbieders. De leukste winkel was een kledingwinkel waarbij je met een glijbaan naar de onderste verdieping kan. Ook hadden ze stukken met water en vissen rondom de kledingrekken gecreëerd. Briljant bedacht! Bij het koffiehuisje Te og Kaffi hebben we genoten van een heerlijke koffie/chocolademelk.

Verder hebben we nog een bezoekje gebracht aan het gemeentehuis in het Tjörnin, de Reykjavík Museum of Photography in de stadsbibliotheek, de vissershaven en de Volcano House. De Volcano House Cinema presenteert twee unieke documentaires die twee van de meest krachtige uitbarstingen in de afgelopen 40 jaar uitbeelden: de uitbarsting in 1973 op de Vestmannaeyjar (Westmaneilanden) en de uitbarsting in 2010 van de Eyjafjallajökull. Erg interessant om te zien! Ook hebben we nog twee typsich IJslandse dingen gegeten: pylsa en skyr. Pylsa is een buitengewoon populaire snack in IJsland. Je moet eigenlijk een "pylsur, ein med öllu" bestellen. Je bestelt dan een hotdog 'met alles', of terwijl een lamshotdog op een lang broodje met ketchup, een IJslandse soort zoete mosterd, remouladesaus, gefruite uitjes en verse uien. Het bekendste kraampje is die van Baejarins bestu pylsur, waar deze hotdog al sinds 1937 aan de man wordt gebracht. En we kunnen vertellen: hij is erg lekker! Skyr is een soort kwark/yoghurt, die vaak geserveerd wordt met bessen, chocola en/of noten. Ook erg lekker!

Ook hebben we nog wat standbeelden bekeken, filmpjes gemaakt van de wolken en overvliegende vliegtuigen, naar het Perlan gelopen (zes watertanks met een 14 meter hoge glazen koepel op de heuvel Öskjuhlid) en tot slot nog even bij de Hallgrímskerk geweest. De Hallgrímskerk is de grootste kerk van IJsland en is qua bouw geïnspireerd door basaltkolommen. Om 4 uur waren we weer terug in ons guesthouse. Reykjavík is nou eenmaal niet zo groot... 's Avonds zijn we uiteten geweest bij een lekkere pizzaria en nu zijn we weer een beetje onze spulletjes aan het inpakken...

Foto's

3bb51.jpg
3bb51.jpg
EvelineVanPutten
a6cf8.jpg
a6cf8.jpg
EvelineVanPutten