Reykjavik, IJsland image
Lkoedam

Reykjavik, IJsland

Met 115.000 inwoners niet groter dan een Nederlandse provinciestad, is Reykjavik toch kosmopolitisch. De stad bruist met haar feesten tot de volgende ochtend, haar hippe designers, bijzondere barretjes, lekkere restaurants en natuurlijk de thermale zwembaden. Kleine gekleurde huisjes en het gure weer geven Reykjavik – IJslands voor rokerige baai, naar de stomende hostpring - een intieme sfeer. De inwoners ontvangen buitenstaanders met open armen.



Tekst Mensje Melchior, Fotografie Karen Vlieger



Ijselijk intiem





Naam: Au?ur Danielsdóttir,

Leeftijd: 30 jaar

Beroep: pilateslerares

Woont in: de wijk 101

Bijzonder aan Reykjavik: ‘Mijn stad is dorps én kosmopolitisch.



1. Mijn koffie drink ik in Kaffitár, daar heb je absoluut de lekkerste koffie van de stad. Wat dacht je van koffie met slagroom, tabasco en citroenrasp? In Koffiehuis Mokka drinken politici en schrijvers hun koffie en eten een tosti of taart. Daar ga ik heen als ik lekker rustig met mijn vriendinnen wil kletsen, ze draaien er namelijk geen muziek.



2. De 101 Gallery heeft exposities van IJslandse en internationale kunstenaars. Ik loop er regelmatig langs om te kijken of er een nieuwe tentoonstelling is. Een stukje verderop zit 101 Hotel, een chique loungebar met goed eten en mooie kunst aan de muur. Als ik daar zit, heb ik het gevoel dat ik in New York ben.



3. Ik ben gek op wandelen, dat kan in en rond Reykjavik heel goed. Ik loop vaak langs de zee naar de vuurtoren op het schiereilandje Grotta. Mooie, ruige natuur en zwarte zandstranden. Als het mooi weer is, gaat de picknickmand mee. Zwemmen doe ik niet, het zeewater is ook in de zomer veel te koud.



4. Winkelen doe ik in kleine zaakjes met collecties van IJslandse ontwerpers. In Ony verkopen ze vintage en kleding van bekende en opkomende IJslandse ontwerpers. Voor honderd euro heb je al een mooi truitje. Ze hebben van alles maar één of twee exemplaren. Verksmi?jan is de winkel van tien IJslandse kledingdesigners. Daar vind je jassen van zeehondenhuid en de leukste wollen mutsen.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.