Oostland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Laat je niet misleiden!

Oostland,
IJsland


Route 1, de bekende Ring Road rondom Iceland die jaarlijks door meer dan een miljoen toeristen wordt gereden. Het is de makkelijkste manier om het land te beleven omdat deze weg voor grotendeels van asfalt is en ook in de winter wordt bijgehouden. Maar dit was vóór 2017 niet overal het geval.

In het oosten van Iceland op de route van Egilsstaðir naar Djúpivogur, wat voorheen altijd route 1 was, wordt nu route 95 genoemd. Dit in combinatie met route 939 was veruit de mooiste route die wij in Iceland hebben gereden. Een onverharde slingerweg door de bergen zonder vangrails en met enorme hoogteverschillen. De waanzinnig mooie uitzichten, watervallen, riviertjes en bergen zijn onvergetelijk en ik voelde me net een jongetje die van de glijbaan ging toen ik onderaan gelijk nog een keer wilde.

Omdat deze weg niet altijd even veilig is, al helemaal niet met extreme weersomstandigheden, is route 1 dus veranderd en word omgeleid naar een veilige weg om de bergen heen. Aangezien wij hier gelukkig op tijd waren achtergekomen hadden wij hier alleen maar voordeel aan. We konden genieten van de prachtige uitzichten en deze bijzondere reis zonder al te veel toeristen.

De foto hierboven is genomen aan route 939. Route 1 is misschien wel het meest voor de hand liggend, maar zeker niet de mooiste! Let dus goed op bij jouw vertrek uit Egilsstaðir. Hier moet je er al voor kiezen om op route 95 te rijden i.p.v. 1. Na ongeveer 40 kilometer sla je rechtsaf op route 939 richting Djúpivogur. Laat je door deze verandering in straatnamen niet misleiden, Route 95 en 939 is voor iedereen echt een aanrader! Of vind jij het te spannend?