Noordland Oost

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vlieg met me mee!

Noordland Oost,
IJsland


Deze natgeregende papegaaiduiker (Fratercula arctica) zat voor zijn/haar nest in Hafnarhólmi, (Borgarfjordur). Het is dan heel leuk om te zien hoe ze vliegensvlug, letterlijk, de vleugels nemen en even later met een snavel vol lekkernijen terug komen om aan hun jong te voeren. Even wat info:
De papegaaiduiker komt uit de familie van alken en gemakkelijk te herkennen aan het zwartwitte verenkleed en de grote, tijdens het broedseizoen felgekleurde snavel.
Door zijn uiterlijk en manier van voortbewegen wordt hij soms de clown der zeevogels genoemd, en ook wel eerbiediger de priester. Deze vogel wordt 28 tot 34 cm lang, heeft een vleugelspanwijdte van 50 tot 60 cm en weegt ongeveer 300 tot 700 gram. Hij eet voornamelijk vis. Hij komt voor in het Noord-Atlantisch gebied, waar hij in kolonies broedt in zelfgegraven holen op steile grazige hellingen op rotskusten. Hij overwintert op volle zee, verder van de kust dan andere alken. Aan de Nederlandse kust is hij zeldzaam. In IJsland wordt er op sommige plaatsen legaal op de papegaaiduiker gejaagd. Voor de IJslanders is het (gegrilde) vlees een delicatesse. Eieren worden ook uit het nest meegenomen voor consumptie. Buitenlanders vinden het vlees meestal minder lekker omdat het enigszins naar visolie (levertraan) smaakt.Lekker laten vliegen dus!