Jökulsárlón

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jökulsárlón image

Sneeuwscootertocht op de Vatnajoküll en met de zodiac op Fjallsárlón

Jökulsárlón
IJsland
EvelineVanPutten

Sneeuwscootertocht op de Vatnajoküll en met de zodiac op Fjallsárlón

Kirkjubaejarklaustur, 6 september 2015
Vanmorgen zijn we - zoals de meeste dagen - weer vroeg opgestaan. We hadden om 10 uur onze sneeuwscooter excursie in Jöklasel, wat nog wel een eindje weg was. Omdat we nu in een hotel slapen, hebben we ook 'recht' op ontbijt. Alleen... het ontbijtbuffet was pas vanaf 8 uur open en wij moesten om 8 uur al weg.Daarom kregen we een pakketje mee; gezonde sandwiches, pak sap, partjes sinaasappel... Niet verkeerd dus! We bleken langer onderweg te zijn dan verwacht en waren ook bang te laat te komen. Zeker toen het laatste stuk een flinke klim was, die zo'n 16 kilometer lang was... De meeste stukken hebben we in de eerste versnelling naar boven gereden! Om exact 10 uur kwamen we aan in Jöklasel en... waren we zelfs nog te vroeg. Het gebouw moest nog geopend worden!

We gingen met zo'n 30 man sneeuwscooteren, een best grote groep dus! Toen iedereen eindelijk omgekleed was (kaplaarzen aan, pak aan en helm op) kregen we instructie over het rijden op een sneeuwscooter. Vervolgens kregen we allemaal een sneeuwscooter toegewezen en werden de motoren gestart. Wij zaten direct achter de gids. We begonnen lekker langzaam, met zo'n 25 km/uur. Zo konden we goed om ons heen kijken; we stonden immers boven op de Skálafellsjökull, een gletsjertong van de Vatnajökull. De Vatnajökull gletsjer in de grootste van Europa. Gelukkig hadden we ook weer super goed weer! Na een minuut of 20 maakten we een fotostop op de gletsjer. Vervolgens reden we - nu met een snelheid van 30 km/uur - nog iets verder de gletsjer op. Ook daar maakten we weer een stop; nu om wat uitleg over de gletsjer te krijgen. De immens grote gletsjer wordt elk jaar kleiner... In de laatste 20 minuten reden we nog steeds erg langzaam, maar door af en toe wat in te houden, kun je daarna lekker gas geven! Hoewel het tochtje voor ons gevoel erg kort was, was het wel weer super leuk om op een sneeuwscooter te zitten! En het blijft een prachtige omgeving...

Toen we weer terug waren bij de auto, zagen we dat onze Qashqai een kentekenplaat mist. Waar zullen we die verloren hebben? Tsjaa, goede vraag. In ieder geval niet op die laatste weg... Dan maar zonder kentekenplaat verder. Gelukkig rijden hier veel auto's zonder, dus we vallen niet heel erg op... Zonder kentekenplaat zijn we naar Fjallsárlón gereden, een gletsjermeer vaarin kleine ijsbergen van de Fjallsjökull drijven. We kregen deze tip van die IJslandse gids die we in Hrauneyjar ontmoet hadden. Het Fjallsárlón is iets kleiner dan Jökulsárlón (hét bekende ijsbergenmeer), maar de boten komen dichterbij het ijs en het is nog goedkoper ook. We kregen weer een mooi pak aan en een reddingsvest om. We moesten een stukje wandelen naar de zodiac en samen met 7 anderen gingen we aan boord. We vaarden langs verschillende ijsschotsen en stopten uiteindelijk op een afstandje van de gletsjerwand. Hier vertelde onze gids vanalles over het ijs. Zo legde hij uit hoe de blauwe kleur 'ontstaat' in het ijs en dat slechts 10% van de ijsberg bovenwater is. Erg moeilijk voor te stellen dat het onderwater dus nóg voller is met ijs dan bovenwater! Het was een mooie trip!

Na ons zodiac avontuur zijn we naar Jökulsárlón gereden. Dit gletsjermeer is ongeveer 190 meter diep, 15 km2 groot en het ligt aan de voet van de Breidamerkurjökull. In het meer drijven van de gletsjer afgekalfde ijsbergen rond in de meest uiteenlopende vormen. In het Jökulsárlón drijft aanzienlijk meer ijs dan in het Fjallsárlón. Soms zie je niet eens meer water door al het ijs dat tegen elkaar aan ligt! Voordat we langs het meer gingen lopen, hebben we wat gedronken in het restaurantjes. Warme chocolademelk met gebak. We zijn vandaag 1 jaar getrouwd en dat moet gevierd worden! Na deze verwennerij zijn we een stukje langs het meer gaan lopen en hebben prachtige foto's gemaakt. Vervolgens zijn we langs de maar 1500 meter lange rivier Jökulsá á Breidamerkursandi gelopen. De ijsbrokken stromen via deze rivier de zee in. Op het strand zie je dan ook allemaal aangespoelde stukken ijs liggen. Heel bizar om te zien! Ook verder op de zee zie je het ijs drijven. Als het vloed wordt stroomt (een gedeelte van) het ijs weer terug naar het meer. Dit tafereel hebben wij niet gezien, maar schijnt ook een hele aparte gewaarwording te zijn!

Ondertussen was het alweer 5 uur en zijn we terug gereden naar Kirkjubaejarklaustur. Met In het dorpje vonden we een leuk restaurantje: Systrakaffi. Hier hebben we onszelf getrakteerd op een overheerlijke farmers' hamburger en een lekker stuk taart als toetje. Een goede afsluiting van onze trouwdag!

Foto's

f6e7e.jpg
f6e7e.jpg
EvelineVanPutten
d93b2.jpg
d93b2.jpg
EvelineVanPutten