Húsavik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Húsavik image
Húsavik image Húsavik image

Schipbreuk bij Húsavík

Húsavik
IJsland
Dianadm

Schipbreuk bij Húsavík

IJsland is één van de beste bestemmingen ter wereld om walvissen te zien en de beste plaats om dat te doen is Húsavík. Deze stad in Noord-IJsland heeft de bijnaam ‘walvishoofdstad van het Noorden‘ omdat op ruim 90% van de tochten walvissen worden gezien. Dat willen wij ook wel en hier moet het gebeuren. 

Al vroeg in de ochtend kopen we kaartjes voor de walvistour en al snel mogen we aan boord van een traditionele IJslandse vissersboot. Na alle formaliteiten (uitdelen van warme jassen en veiligheidsinstructies) vertrekken we richting de Skjálfandi baai, waar we de walvissen hopen te zien. De kapitein zet eerst koers naar een eiland waar veel papegaaiduikers te zien zijn. We varen rond het eiland en dan…BOEM. We liggen vast! De kapitein maakt eerst nog een grapje dat we op een walvis gevaren zijn, maar al snel merken we dat dit serieus is. We zijn op een rots gevaren en kunnen niet meer loskomen. De boot schommelt gevaarlijk heen en weer, we kantelen bijna 90 graden de ene kant en dan weer de andere kant op. Er is paniek op de boot, maar volgens de kapitein kunnen we niet omslaan. Echt geruststellend werken zijn woorden niet. Iedereen is druk bezig om overeind te blijven. Gelukkig valt er niemand overboord, maar het zijn angstige minuten. 

De redding komt al snel op gang. Na ongeveer 10 minuten komen er twee reddingsboten en mogen de gezinnen met kinderen als eerste van boord. De derde ronde zijn wij aan de beurt en worden we na een korte tocht in de haven afgeleverd. In de haven ziet het zwart van de mensen. Er is pers, een cameraploeg, brandweer, ambulance, politie en heel veel ramptoerisme. We worden onder begeleiding naar een soort buurthuis gebracht, waar de koffie, soep en broodjes al klaar staan. De burgemeester geeft een speech, er is medische hulp en een trauma team. Dit is in 30 jaar niet voorgekomen, dus ook voor Húsavik een bijzondere gebeurtenis. De opvang is ontzettend goed geregeld, alle lof voor de hulpverleners. Iedereen krijgt het geld van de walvistocht terug en mag gratis een nieuwe tocht doen. 

Als één van de weinigen besluiten we het nog een keer te wagen. Bij veel mensen zit de angst er nog goed in. Een uur later zijn we aan boord van een ‘nieuwe’ boot en zien we ze dan toch: walvissen. Er zijn witsnuitdolfijnen, springende bultruggen en dwergvinvissen. Wat een prachtig gezicht. Echt een cadeautje na dit hachelijke avontuur. 

We hebben later nog op You Tube geprobeerd om beelden te vinden van onze ‘schipbreuk’, maar helaas…

Foto's

Image Title Image Title
9ed30.jpg
Dianadm
Image Title Image Title
1cf46.jpg
Dianadm
Image Title Image Title
2e3c5.jpg
Dianadm

Laat een reactie achter

3 reactie(s) bij "Schipbreuk bij Húsavík"

 • profile image comment
  Door JolienAerts• geplaatst op 27 Jun 2016 | 11:31:30

  Wat een belevenis. Wij gaan in augustus en zouden ook een walvissafari doen.
  We zijn zeer benieuwd en wachten vol spanning af!!

  Bericht aangepast op 08:13:47
 • profile image comment
  Door WKerkhof• geplaatst op 21 Apr 2016 | 11:07:56

  Zo'n spannend tochtje zullen maar weinige hebben gehad... Wat een verhaal!
  Wel goed dat jullie toch nog zijn gegaan!

  Bericht aangepast op 08:11:51
 • profile image comment
  Door Marjolijn• geplaatst op 25 Jul 2016 | 20:22:37

  wat een angstig avontuur, dat je nog de tegenwoordigheid van geest had om een fotoserie te maken!

  Bericht aangepast op 08:11:49