Húsavik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Húsavik image

Húsavik

Húsavik
IJsland
Nita92

Blik op oneindig

Vol verwachting rijden we in ons huurautootje naar Skálfandi-baai in Húsavík in het noorden van IJsland. We zijn volgepakt met camera’s, verrekijker, mutsen, sjaals, warme kleding en thermo ondergoed en alhoewel we aardige zeebenen hebben, toch ook maar voor de zekerheid een zeeziektepilletje mee. De kansen om hier de machtige zeezoogdieren te spotten is groot is ons verteld.

De omgeving rondom Husavik en het dorpje is prachtig, met uitzicht op de baai en een verwarmde chocomel lijkt het zicht op de haven zo uit een prentenboek te komen. Eenmaal aan boord van een IJslandse kotter krijgen we ook nog eens beschermende warmtekleding aan tegen de kou. We kunnen ons maar amper bewegen met al die lagen aan. Achteraf blijkt dit allemaal niet nodig te zijn. Het is een stralende dag en de zee lijkt zo nu en dan een spiegel zo kalm is het op het water.

De vrouwelijke gids heeft plaatsgenomen hoog bovenin het kraaiennest en vertelt onderweg alvast wat over de dieren die hier leven. Er zijn elf soorten walvissen die tijdens de walvisobservaties hier regelmatig worden gespot, vertelt ze en onze hoop om deze imposante beesten en stiekem toch ook wel indrukwekkende sprongen te zien wordt alsmaar groter. Dan plotseling breekt er een Bultrug ver voor ons door het wateroppervlak, juist voor een andere boot. Deze kolos lijkt te gaan genieten van het zonnetje en dobbert zo wat levenloos rond. Gedrag dat ze in deze omgeving vaker laten zien. Verscheidende keren duikt ze onder, de gids vertelt dat als ze haar staart laat zien, de duik voor een een langere tijd zijn. Even later verschijnt er een bultrug parallel aan onze boot, ze lijkt op ramkoers maar niets is minder waar. Ik zie haar oog dat ons nieuwsgierig lijkt te bestuderen en hoor haar blazen. Ik krijg de neiging om over de bootrailing te gaan hangen en een aai over haar immense kop te geven. Even later lijkt ze ons uit te zwaaien met haar vin dat vol met pokken zit. Wow, kippenvel en zeker niet van de kou voel ik op mijn huid.

Een grotere uitdaging vormen de White Beaked Dolphins, witsnuitdolfijnen die telkens aan de horizon het water doorklieven en maar niet dichter bij willen komen. De verrekijker van het Swarowski Optic testteam maakt nu echt het verschil, we kunnen ze prachtig volgen tegen de achtergrond een landschap van ijs en bergen. Wat een geluksdag om deze gigantische dieren te mogen observeren.

Voor veel mensen is een walvissafari een geweldige ervaring, da zal blijven duren in de herinneringen, voor ons is dat ook hier in IJsland niet anders.