Hekla

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hekla image

Quadbikenn rondom de Hekla en op de Riverjet op de Hvítá

Hekla
IJsland
EvelineVanPutten

Quadbikenn rondom de Hekla en op de Riverjet op de Hvítá

Laugervatn, 29 augustus 2015
Zeven uur. De wekker ging. Door een wijziging in ons programma moesten we al om 10 uur in de buurt van Hvolsvollur zijn. Na een lekker ontbijt met gebakken ei sprongen we in de auto. Het was prachtig weer; strakblauwe lucht, 8 graden... We reden via het Laugarvatn en Apavatn verder naar het zuiden. Zo'n anderhalf uur later waren we op de plek waar ons quad-avontuur ging beginnen. Alleen... er was niemand. Een kwartier later kwam de eigenaresse aangescheurd. Ze moest nog even wat benzine halen. We kregen een privé tour door het gebied rondom de Hekla.

We zaten samen op één quad, wel zo gezellig en handiger met filmen. Eveline begon met rijden. Het eerste stukje over de weg, vervolgens een grindweg op en al snel volgde onze eerste stop: de plek waar een film met Tom Cruise is opgenomen. Gerben reed verder en al vrij snel kwamen we bij water. Geen probleem! Voeten omhoog, gas geven en rijden maar! Het was zó vet! We hebben lekker gecrosst over onder andere lavavelden van de Hekla. De Hekla is een van de bekendste vulkanen op IJsland. Deze 1491 meter hoge vulkaan is nog steeds actief; de laatste uitbarsting was in 2000, toen half Europa bedolven was onder een as-wolk. Het uitzicht was werkelijk fantastisch! Lavavelden, riviertjes, kreekjes, gras, rotsen, bergen, kloven... we kwamen vanalles tegen! En dat allemaal onder het genot van een lekker zonnetje.

Na anderhalf uur rijden was het tijd voor een picknick-stop. We stopten op een mooi plekje bij een prachtige waterval. De warme chocolademelk, koffie en koekjes werden tevoorschijn getoverd. Het was zó lekker weer dat je gewoon in je vest buiten kon zitten zonder het koud te hebben. Fantastisch. Gerben is nog een stukje naar boven geklommen, vanwaar hij een nog mooier uitzicht op de waterval had én nog een andere waterval zag. Zó mooi! Even later sprongen we weer op onze quads en kwam er nog een grotere uitdaging: de rivierdoorsteek. Het was een rivier met behoorlijk wat stroming en een aardige diepte. De wielen van je quad verdwenen volledig onderwater! Maar zó gaaf! Hierna hebben nog zo'n uur gescheurd door het mooie gebied rondom de Hekla, voordat we weer terugkeerden naar het beginpunt. Ondanks de pakken en de helm waren we toch behoorlijk vies. Eveline zag eruit als een neger!

Na het quad-avontuur zijn we een stuk gaan rijden richting een paar watervallen. We konden er komen via een off-roadweg. Eerst zagen we een waterval die mooi was, maar waarvan we geen idee hebben hoe deze heet. Vervolgens zagen we de waterval waar we naar op zoek waren: de Fossabrekkur. Een leuke, maar kleine waterval. Hier hebben we onze lunch gegeten. Daarna zijn we doorgereden naar Reykholt, waar we de riverjet-excursie gingen maken. Precies op tijd kwamen we aan. Ons werd gevraagd om zelf naar de Hvítá rivier te gaan en ons klaar te maken. Pak, helm, bril, handschoenen en reddingsvest behoorden tot de uitrusting. Met onze Australische gids gingen we aan boord van de riverjet. We konden meteen al zien dat hij vol adrenaline zat. Onze eerste indruk dat deze man wel een beetje gestoord was bleek al gauw waar te zijn. We stapten aan boord op een powerboat met een 8 liter v8 motor erin. Onze instructies waren: hou je vooral heel goed vast, zet je continue schrap, maar geniet ook vooral van de tocht. Met een noodvaart van ruim 80 km/uur schoten we over het water heen. Onze gids stuurde recht op rotsblokken af, om op het laatste moment deze op een fractie afstand te omzeilen. Ook gingen we rapids over, waar hij nog even extra gas gaf. De boot vloog hierdoor letterlijk óver het water. Tevens maakten we een paar Hamilton-bochten. Vernoemd naar Lewis Hamilton, de F1-coureur. Je kunt nu ongetwijfeld een voorstelling maken van onze capriolen op het water. De adrenaline gutste door ons lichaam. Dit was zó vet!

Na het riverjet-avontuur zijn we naar Hrunalaug gereden. Dit is een natuurlijke warmwaterbron, geïsoleerd op het platteland. Het water is daar ong 37-38gr Celcius. Samen met nog een paar andere toeristen zijn we hier nog even gaan relaxen. Om half 7 reden we Laugervatn binnen, met weer 336 kilometer extra op de teller. We zijn lekker gaan eten bij de Bistro Lindin en daarna hebben we nog een filmpje gekeken. Nu ons verslag nog even plaatsen en dan weer lekker naar bed.

Foto's

7b216.jpg
7b216.jpg
EvelineVanPutten