Dimmuborgir

Dimmuborgir is een natuurreservaat in het noorden van Dimmuborgir. Kenmerkend zijn de grillige en grote rotsformaties die uit vulkanisch gesteente bestaan en 3000 jaar geleden ontstonden na een vulkaanuitbarsting. Deze rotsformaties hebben veel weg van een oud, vervallen en grimmig kasteel. Er zijn speciale wandelpaden aangelegd om de natuur zoveel mogelijk in zijn waarde te laten.

Informatie over Dimmuborgir

Beste foto's & tips van Dimmuborgir

'512725' door dennisenroel '512725' door dennisenroel

IJslandDimmuborgir

IJslandDimmuborgir

Duistere burchten in.

dennisenroel

Je kan het de IJslanders niet kwalijk nemen dat ze het gebied Dimmuborgir - in de directe omgeving van het Mývatn-meer - vroeger voor een trollendorp hebben aangezien. Je hoeft maar om je heen te kijken om de gelijkenis te zien. Dimmuborgir is in feite een verzameling lavasteenformaties, waarvan er verschillende veel weg hebben van een gebouw. Zo zijn er de kerkachtige 'Trollakirkja' en 'het gat'. Je kan hier verschillende wandelingen maken, variërend van 15 minuten tot enkele uren. Wikipedia vertelt er het volgende over: Dimmuborgir is een natuurreservaat op noord IJsland bij het Mývatn dat zich kenmerkt door zeer grillige en grote rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente dat ontstond bij vulkanische uitbarstingen van ongeveer 3000 jaar geleden. Het afgekoelde lava lag waarschijnlijk op een zachte onderlaag, en toen die eenmaal was weggespoeld stortte het lavadak in.

'446765' door sidonius '446765' door sidonius

IJslandDimmuborgir

IJslandDimmuborgir

Pseudokraters

sidonius

In het meer van Myvatn zie je zogenoemde pseudokraters, die overigens op meer plekken in IJsland voorkomen. Pseudokraters lijken door hun vorm op gewone kraters, maar ze hebben geen kraterpijp die toegang geeft tot een onderliggende magmakamer. Pseudokraters ontstaan wanneer lava of hete as tijdens een vulkaanuitbarsting een waterbekken of waterhoudende grond (moeras, ijs) bedekt. Het water onder de hete lava of as in het bekken verdampt, maar kan doordat het is afgesloten niet weg. Daardoor neemt de druk enorm toe en baant de oververhitte stoom zich uiteindelijk met een explosieve kracht een weg omhoog, waardoor er een wal of ring van aarde ontstaat. Een pseudokrater wordt ook wel een schijnvulkaan genoemd (wiki).

'533041' door Trude '533041' door Trude

IJslandDimmuborgir

IJslandDimmuborgir

Dimmuborgir

Trude

Dimmuborgir betekent; donkere burcht, en bestaat uit grillige lavarotsen met daartussen tal van kleine voetpaadjes en berkenboompjes. Dimmuborgir maakt deel uit van een groter lavaveld, dat waarschijnlijk zo'n 2000 jaar geleden is ontstaan door uitbarstingen van een indrukwekkende rij kraters.

Laat kaart zien