Blue Lagoon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Omgeving Blue Lagoon

Blue Lagoon,
IJsland


De Blue Lagoon ligt in een lavaveld bij Grindvik, vlakbij Keflavik International Airport.

Het gebied lijkt op het eerste gezicht op een IJslands natuurverschijnsel, maar schijn bedriegt, het is kunstmatig aangelegd om warmte en elektriciteit op te wekken. Dit gebeurt door de Svartsengi krachtcentrale, die van 1800 meter diepte geothermisch water omhoog pompt. Om de restwarmte niet verloren te laten gaan is in 1991 de Blue Lagoon geopend, oorspronkelijk bijzaak, maar al direct vanaf de opening een toeristische topper.

Niet alleen de Blue Lagoon, maar ook de omgeving rond de spa is een aanrader. Je kunt er een wandeling maken langs de meertjes, die per ongeluk zijn ontstaan nadat een deel van het opgepompte water op het lavaveld terecht kwam. Men ging er vanuit dat het water in de grond zou wegzakken, maar de ondoordringbare laag lava verhinderde dat.

Het merenlandschap is uniek in de wereld. Het opvallende blauwe, bijna lichtgevende water steekt ontzettend mooi af bij de grijze lavavelden. De kleur ontstaat door de hoge temperatuur van het water, waardoor mineralen opgewarmd worden en het water blauw wordt.

De meeste toeristen gaan direct naar de Blue Lagoon en slaan dit gebied over, waardoor het er erg rustig is. Een prettige bijkomstigheid.