IJsland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

IJsland image

Maandthema pech: My quest for the puffin in the mist

IJsland
Europa
Morealin13

Maandthema pech: My quest for the puffin in the mist

Maandthema van de maand December is pech. Zoals jullie al konden zien heb ik redelijk pech met goed weer als ik weg ga. Zo ook op mijn reis naar Ijsland.

Het was mei 2010 en op 3 mei zouden we gaan vliegen naar Reykjavic. Maar op 14 april besloot de Eyjafjallajökull vulkaan weer tot uitbarsting gekomen en zorgde ervoor dat over heel Europa geen vliegtuigen het luchtruim in gingen.

Het was dus redelijk spannend. Zou ons vliegtuig wel gaan. Komen we wel op de plek van bestemming? Mijn zusje zou die week van 3 mei naar USA vliegen om daar te trouwen. Zou zij ook wel weg komen? Bij aankomst op schiphol hadden wij nog geen vertraging en zag ik ook dat haar vliegtuig gewoon op tijd zou vertrekken. Gelukkig was dit ook zo.

Bij aankomst bij in Reykjavic, was de stad gehult in een dichte mist en was het zicht over de baai maar een paar meter. Dus niet de perfecte dag om op Puffin excursie te gaan. De fasinatie naar deze vogeltjes is bij mij regelijk hoog en al is de tour mogelijk een beetje cheesy, het zou mijn week wel maken. Want de geweldig mooie uitzichten blijf je toch wel houden in Ijsland, daar maakte ik me geen zorgen over.

Jammer genoeg liet ik mijn oude camera vallen bij het maken van een foto. Het was een van de eerste compact digitale cameras, al 7 jaar oud en met toendertijd 5 megapixels. Maar het was te zoveelste val die hij had gemaakt en op dag 1 was ik genoodzaakt fotos te maken met mijn telefoon (gelukkig een sony erickson cameratelefoon met meer megapixels, alleen zat er geen zoom op).

Op dag 3 was er nog steeds een dichte mist en gingen we met onze huurauto rijden. Ik las dat je bij Vic ze mogelijk aan land tegen zou komen. En we wouden de grote ringweg. De eerste overnachting was in het Fjordsdalur hostel. We dachten dat het minimaal een kleine nederzetting zou zijn want het stond op de kaart. Niets was minder waar, het was gewoon dat ene hostel net aan de voet van Þórsmörk nationaal park. Bij aankomst vroeg de hostel eigenaar al of we het erg zouden vinden om te evacueren want de Eyjafjallajökull vulkaan kon ineens echt uitbarsten. We deden een beetje lacherig want we dachten dat de vulkaan diep het nationaal park in lag. Maar toen de dichte mist, die ons vanaf Reykjavic achtervolden, wegtrok. Zagen we ineens een grote dikke rookpluim nog geen 5 km van het hostel af!

We gingen verder naar Vic, omdat het nationaal park was afgesloten en we niet veel konden zien, al kan je best lang kijken naar een uitbarstende vulkaan en het geluid te horen. Daaraangekomen was het stadje omhuld in een dikke aswolk en lag er op straat gewoon 2 cm dikke laag as. We keken door de aswolk naar de three giants en ze waren amper zichtbaar. Ook leek dit niet echt gezond voor onze longen en zijn we doorgereden. Dus weer geen puffins voor mij.

Men zei dat je de ringweg in 3 dagen rond kan rijden en dat zou ook best wel kunnen, maar niet als je de enige bent die kan auto rijden. Dus net voor Hofn besloten we om te keren om rustig een dagje blue lagoon te gaan doen en voor mij mogelijk de puffin tour. Bij aankomst in Reykjavic, hadden we net de laatste puffin boot gemist en de dag erna zouden we vroeg vertrekken weer terug naar huis.

Met hetzelfde meisje ging ik ook naar Wales toe met de auto. Op gegeven moment waren we in Baumaris. Ze adverteerde er met Puffintours, dus ik helemaal blij! Ik heb toch nog de kans om een puffin te zien!! Ik vlieg bijna de mensen aan van de tour, maar het was geen puffin seizoen... Maar we konden wel zeehondjes zien. Tja, die kan je ook in de waddenzee zien.

Ooit hoop ik ze echt te zien! Deze gekke kleine papegaaiduikers.

Foto's

c0bb0.jpg
c0bb0.jpg
Morealin13
534e7.jpg
534e7.jpg
Morealin13
3b4f9.jpg
3b4f9.jpg
Morealin13