Tweede ijsbeer in IJsland image
Tammy85

Tweede ijsbeer in IJsland

Voor de tweede keer in twee weken tijd is er een ijsbeer gespot in IJsland. Net als de beer die twee weken geleden voet aan wal zette, heeft het dier honderden kilometers gezwommen. Wetenschappers vermoeden dat ook deze beer helemaal vanuit Groenland gekomen is.

Plastic zak
De ijsbeer werd in het noorden van IJsland ontdekt door een twaalfjarig meisje dat haar hond aan het uitlaten was. Het meisje zag iets wits en dacht in eerste instantie dat het een plastic zak was. Toen ze nog eens goed keek, realiseerde ze zich dat het een ijsbeer was. "Ik heb nog nooit in mijn leven zo hard gerend", verklaarde ze over haar vlucht terug naar huis.

Afgeschoten
Hoewel de ijsbeer volgens wetenschappers geen hongerige indruk maakte en leefde van eieren en vogels, is het dier toch afgeschoten. Het was in eerste instantie de bedoeling dat de beer gevangen en vervolgens teruggebracht zou worden naar Groenland, maar toen hij een groepje journalisten aan wilde vallen, had de politie geen keus.

Global warming
Het is opmerkelijk dat er in zo'n korte tijd twee ijsberen zijn waargenomen in IJsland. Voor deze incidenten was het namelijk alweer twintig jaar geleden sinds de laatste ijsbeer een bezoek bracht aan het land. Volgens deskundigen leidt de klimaatverandering van de laatste jaren ertoe dat het leefgebied van de ijsbeer in gevaar wordt gebracht. Het ijs smelt letterlijk onder hun voeten vandaan, waardoor ze gedwongen worden kilometers te zwemmen om een nieuw thuis te vinden.