Oh nee! Legt IJslandse vulkaan vliegverkeer weer plat? image
Lkoedam

Oh nee! Legt IJslandse vulkaan vliegverkeer weer plat?

Slecht nieuws voor iedereen die een dezer dagen een vliegreis gepland heeft. Volgens deskundigen kan de roemruchte vulkaan Hekla in IJsland elk moment uitbarsten. Het vliegverkeer in Europa kan hierdoor enorme hinder gaan ondervinden, net als enkele jaren geleden.



De beruchte vulkaan Hekla in IJsland (Foto: Columbus Reisreporter jomo01)



Hekla is een stratovulkaan in het zuiden van IJsland met een hoogte van 1491 meter. Het is een van de meest actieve vulkanen van IJsland. Professor Páll Einarsson van de universiteit in Reykjavik waarschuwt dat een uitbarsting van de Hekla nu elk moment kan plaatsvinden. Aan de IJslandse nieuwssite visir.is laat hij ook weten dat deze uitbarsting krachtiger zal zijn dan de laatste uitbarsting in 2000. Volgens metingen is de druk nu al twee keer zo hoog als toen.



Een uitbarsting zou rampzalige gevolgen kunnen hebben. Niet alleen voor het vliegverkeer, dat, zoals we nog weten van een vorige eruptie van vulkaan Eyjafjallajökull in 2010, wekenlang ontregeld was. Maar ook voor de reizigers in IJsland. Het gebied rondom de vulkaan is een populaire trekpleister vanwege de prachtige ongerepte natuur. Er is dan ook een waarschuwing van kracht voor reizigers om niet naar het gebied af te reizen en zo ver mogelijk bij de vulkaan uit de buurt te blijven.



Houd het nieuws omtrent de vulkaanuitbarsting en de website van Schiphol in de gaten voor je vlucht!





De perikelen die ontstonden toen de Eyjafjallajökull vulkaan uitbarstte in 2010