IJsbeer drijft naar IJsland image
Tammy85

IJsbeer drijft naar IJsland

In IJsland zijn ze zich rotgeschrokken toen ze ineens een ijsbeer los zagen rondlopen. Het dier, dat normaliter niet voorkomt in het land, zorgde voor grote consternatie.

Verre reis
Uiteindelijk blijkt dat de ijsbeer helemaal uit Groenland komt. Hij reisde mee op drijvende ijsschotten, maar aangezien deze er dit jaar bijna niet waren, vermoedt men dat het dier een heel stuk gezwommen heeft. Helaas heeft de politie de beer, na het een tijdje gevolgd te hebben, moeten doodschieten. Zeldzaam of niet, de ijsbeer zou veel te gevaarlijk zijn voor de omwonenden.

Bedreigd
Volgens het Wereld Natuur Fonds zakt de ijsbeer, door de opwarming van de aarde, letterlijk door het ijs. Het is het eerste dier dat bedreigd wordt ten gevolge van de uitstoot van CO2. Ook de Verenigde Staten riep de ijsbeer enkele weken geleden uit tot bedreigde diersoort. In Canada, waar de meeste ijsberen leven, heeft het dier echter geen bedreigde status. Het land is ook niet van plan hier verandering in te brengen. IJsberen zijn naast zeeleeuwen en walrussen een belangrijke bron van vlees, vet en huid voor de Eskimo's. Zij leven in kleine nederzettingen in de kustgebieden van Canada, Groenland en Alaska en in het noordoosten van Siberië. Veel ijsberen worden overigens ook voor de sport geschoten door jagers.

Ben je benieuwd hoe je deze zeldzame ijsbeer kunt spotten, klik dan hier voor de special "beren spotten". Voor meer informatie over de beste hotspots in IJsland, klik je hier voor de special "must-sees in Noordoost-IJsland".