IJsland Artikelen & Blogs

Reisnieuws

IJsbeer drijft naar IJsland

Gepubliceerd: 04 jun 2008
2

In IJsland zijn ze zich rotgeschrokken toen ze ineens een ijsbeer los zagen rondlopen. Het dier, dat normaliter niet voorkomt in het land, zorgde voor grote consternatie.

Verre reis
Uiteindelijk blijkt dat de ijsbeer helemaal uit Groenland komt. Hij reisde mee op drijvende ijsschotten, maar aangezien deze er dit jaar bijna niet waren, vermoedt men dat het dier een heel stuk gezwommen heeft. Helaas heeft de politie de beer, na het een tijdje gevolgd te hebben, moeten doodschieten. Zeldzaam of niet, de ijsbeer zou veel te gevaarlijk zijn voor de omwonenden.

Bedreigd
Volgens het Wereld Natuur Fonds zakt de ijsbeer, door de opwarming van de aarde, letterlijk door het ijs. Het is het eerste dier dat bedreigd wordt ten gevolge van de uitstoot van CO2. Ook de Verenigde Staten riep de ijsbeer enkele weken geleden uit tot bedreigde diersoort. In Canada, waar de meeste ijsberen leven, heeft het dier echter geen bedreigde status. Het land is ook niet van plan hier verandering in te brengen. IJsberen zijn naast zeeleeuwen en walrussen een belangrijke bron van vlees, vet en huid voor de Eskimo's. Zij leven in kleine nederzettingen in de kustgebieden van Canada, Groenland en Alaska en in het noordoosten van Siberië. Veel ijsberen worden overigens ook voor de sport geschoten door jagers.

Ben je benieuwd hoe je deze zeldzame ijsbeer kunt spotten, klik dan hier voor de special "beren spotten". Voor meer informatie over de beste hotspots in IJsland, klik je hier voor de special "must-sees in Noordoost-IJsland".
deel dit artikel met je vrienden:
Meer IJsland artikelen
Bizar
Bizar! Kijk hoe deze agressieve passagier wordt gestopt ...

25 jun 2017, Dit knotsgekke vliegtuigincident stamt uit 2013, maar we willen het jullie niet onthouden. Kijk wat er gebeurt als een dronken passagier tijdens de vlucht een vrouw probeert te wurgen ...

0
Reisnieuws
7 plekken die je NIET moet bezoeken deze zomer

27 mei 2017, Je staat al zolang je je kunt herinneren te popelen om die éne highlight van dichtbij te zien. Maar als je er aankomt blijkt het een grote anticlimax. Klinkt bekend in de oren? Sla deze zeven plekken deze zomer dan over en ga voor het alternatief.

1
Community
4x van het gebaande pad af met Ambassadeur Mieke de Haas

12 mei 2017, Columbus Travel-editie 65 staat méér nog dan normaal in het teken van reizen buiten de gebaande paden. Wie beter dan Columbus Ambassadeur Mieke de Haas om de editie aan te kondigen en af te trappen met háár favoriete ongebaande plekjes voor di...

1

Reacties van bezoekers Reageer

arnold

Door: arnold • Geplaatst op

Ik heb ook erg veel moeite met deze aktie. IJsland staat nog steeds op m'n verlanglijstje, maar telkens als ik berichten lees over het afmaken van walvissen en nu deze ijsbeer, dan krijg ik toch weer m'n twijfels.
Ben er een jaar of 20 geleden geweest, toen het er nog relatief rustig was, maar de indruk van dat land is me altijd bijgebleven. Ik zou heel graag nog een keer terug gaan om landschappen te fotograferen, maar de stijfkoppigheid van de regering mbt tot de walvisvangst weerhoud me er nog steeds van.

Het dier verdoven en terugbrengen naar Groenland was ook een optie. Helaas kiezen ze voor de makkelijkste en goedkoopste oplossing.

Ilse

Door: Ilse • Geplaatst op

Toch vind ik het niet kunnen dat deze ijsbeer is doodgeschoten. Men had hem kunnen verdoven en kunnen vervoeren naar een plek waar hij gewoon verder kon leven. Zeker omdat het een bedreigde diersoort is.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.