IJsland Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Rotte haai IJslandse delicatesse

Gepubliceerd: 07 mei 2010
0

Dat haaienvlees veelvuldig gebruikt wordt in Azië weten de meesten van ons wel. Maar in Europa? Ja, rot haaienvlees is in IJsland een echte delicatesse.

Ondanks dat het aantal haaien op de internationale Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten verder is toegenomen, gaat de vangst gewoon door.
Hákarl is de benaming voor de Groenlandse haai die voor menselijke consumptie geschikt is gemaakt. Pas maanden na vangst en in staat van ontbinding is deze haai op smaak.

Vers en rauw haaienvlees is giftig door het gehalte urinezuur trimethylamine oxide. Deze schadelijke stoffen vervliegen zodra de haai verwarmd wordt.

Hákarl

Hákarl, zoals het gerecht heet, wordt opgediend in een gesloten pot. Op deze manier blijft de smaak behouden en kunnen gasten optimaal genieten van het gerecht. Rotte haai ruikt naar ammoniak en blauwe kaas, het proeft gelukkig minder sterk.

Bereiding

Het traditionele gerecht wordt klaargemaakt door de haai te onthoofden en te ontdoen van ingewanden. Het dier wordt in de grond gestopt en bedekt met grind en zand. Daarbovenop komen zware stenen die ervoor zorgen dat de lichaamssappen uit de haai geperst worden. Na 6 weken tot 3 maanden – afhankelijk van de temperatuur- wordt het vlees weer opgegraven en opgehangen in droogschuren. Hierwordt het nog enkele maanden in de wind te drogen gehangen. Door de dominante, sterke en penetrante geur die er vanaf komt, staan de schuren meestal ver buiten de bewoonde wereld.

Moed

Het gerecht wordt opgediend in kleine blokjes aan een coctailprikkertje. Neus dicht en happen. Wanneer men de hákarl door heeft weten te slikken, wordt dit in de regel gevolgd door een flinke slok brennivín, een traditioneel gebrouwen soort jenever. Het eten van Hákarl wordt geassocieerd met moed, kracht en durf.

Bijzondere keuken

Andere ingrediënten die in IJsland veel gebruikt worden zijn : schapenkop, walvis, rendier en als klap op de vuurpijl de teelballen van een ram. Met deze vleeswaren willen IJslanders stil staan bij hun roots, want langzamerhand wordt ook de IJslandse keuken overgenomen door fastfood en andere populaire gerechten. Buiten de hoofdstad, Reykjavik, is zelfs bijna niets anders meer te vinden dan pizza en hamburgers. 'Het volk moet opnieuw leren eten', aldus een IJslandse chef-kok.


Foto: Leoni.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer IJsland artikelen
Bizar
Bizar! Kijk hoe deze agressieve passagier wordt gestopt ...

25 jun 2017, Dit knotsgekke vliegtuigincident stamt uit 2013, maar we willen het jullie niet onthouden. Kijk wat er gebeurt als een dronken passagier tijdens de vlucht een vrouw probeert te wurgen ...

0
Reisnieuws
7 plekken die je NIET moet bezoeken deze zomer

27 mei 2017, Je staat al zolang je je kunt herinneren te popelen om die éne highlight van dichtbij te zien. Maar als je er aankomt blijkt het een grote anticlimax. Klinkt bekend in de oren? Sla deze zeven plekken deze zomer dan over en ga voor het alternatief.

1
Community
4x van het gebaande pad af met Ambassadeur Mieke de Haas

12 mei 2017, Columbus Travel-editie 65 staat méér nog dan normaal in het teken van reizen buiten de gebaande paden. Wie beter dan Columbus Ambassadeur Mieke de Haas om de editie aan te kondigen en af te trappen met háár favoriete ongebaande plekjes voor di...

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.