Uitbarsting trekt toeristen image
Smckle

Uitbarsting trekt toeristen

Veel toeristen wagen zich dicht bij de vulkaan in het zuiden van IJsland om het spektakel van de uitbarsting niet te missen. Het is een indrukwekkend tafereel, maar als je er in de buurt woont denk je hier anders over.

Vanwege deze uitbarsting moesten vijfhonderd bewoners het gebied verlaten. In IJsland spuwt de vulkaan, die gelegen is tussen de gletsjers Eyjafjallajoekull en Myrdalsjoekull, nog steeds. Het is in het gebied de eerste uitbarsting sinds 1823.

Toeristische attractie

Nadat iedereen geëvacueerd was, kwamen de eerste toeristen het gebied in. De Britse touroperator Discover the World organiseert zelfs reizen waarbij je de kans krijgt om per helicopter of op sneeuwscooters deze uitbarsting van dichtbij mee te maken.

Overstroming

Hulpdiensten zijn bang voor overstromingen, omdat de actieve vulkaan onder een gletsjer ligt en het ijs daardoor dreigt te smelten. Het eiland is opgebouwd uit vulkanisch materiaal en gesteente. IJsland ligt op het scheidingsgebied van een aantal tektoniekplaten ligt die langzaam uit elkaar schuiven.
De afgelopen maanden werd het gebied getroffen door duizenden kleine aardbevingen. 'Sinds het begin van het jaar groeit en zwelt de vulkaan', vertelt geofysicus Pall Einarsson van de universiteit van IJsland. 'Ondanks dat de seismische activiteit toenam, hadden we niet verwacht dat een uitbarsting zo snel zou plaatsvinden. We verwachtten dat het nog zeker maanden tot jaren ging duren.'


Bekijk hier de video




Lees meer over vukanen die je gezien moet hebben in Columbus editie 7.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.