Akureyri

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Steeds een trapje hoger

Akureyri,
IJsland


Als je naar IJsland vliegt, start je meestal in Reykjavik, je neemt de ringweg naar het zuiden of naar het noorden. Sinds 2012 is het ook mogelijk om rechtstreeks naar Akureyri, de hoofdstad van het noorden, te vliegen. De stad ligt aan de Eyjafjörður, het is de ideale basis voor walvis spotten en het Myvatngebied.
Overweldigende natuur, maar.. vergeet het stadje zelf niet! Het centrum met de kleurige huizen, de kerk en de prachtig verzorgde tuinen zijn schitterend om te zien.
Ik sta hier op de trappen van de Akureyrarkirkja, waar ik de prachtige glas-in-loodramen van bekende IJslanders heb bewonderd.
De schoolkinderen die ik voorbij zie komen zijn op weg naar het Nonnahús, het ouderlijk huis (nu museum) van de kinderboekenschrijver Jón Sveinsson (Nonni). Hij schreef o.a. over de 12-jarige Nonni en zijn broertje Ármann (Manni), die in 1869 met hun moeder Sigrid en hun oma op een boerderij ergens in IJsland wonen. De kinderen dragen rode en blauwe schoolsweaters. Misschien lopen er wel een Nonni en Manni in het groepje!