Akureyri

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Walvissen in IJsland

Akureyri,
IJsland


Walvissen zien in IJsland dat was toch wel een van hoogtepunten van onze reis. We hebben tijdens onze 2.5 uur durende tocht zo’n 9 keer een bultrug gezien. Grote kans dat het een paar keer dezelfde was maar een kniesoor die daar op let. Dat maakt het de geweldige ervaring er niet minder om. De enige keer dat ik het totaal niet erg vond om een mondkapje te dragen was deze dag. Want potjandorie wat was het koud op de boot. Gelukkig kregen warme pakken maar dat mondkapje gaf onverwacht ook veel warmte. Maar het was nog wel spannend of het überhaupt door zou gaan….

Een stukje uit mijn reisverslag:

We eten in Egilsstaðir snel een broodje van de benzinepomp want de weersvoorspellingen zijn niet al te best en de eindbestemming van vandaag is Húsavík. Ruim 200 kilometer hebben we nog te gaan en onze eerste fikse sneeuwbui op de Öxi pas hebben we al achter de rug. We houden nauwlettend de website van road.is in de gaten want hier word de verkeerssituatie heel vaak geüpdatet.

Onderweg begint het steeds harder te sneeuwen en de wegen zijn al behoorlijk wit. Genieten van het landschap is er niet bij want het zicht is zeer beperkt. En volle concentratie van 2 personen is geen overbodige luxe. Sneeuwschuivers rijden af en aan en maakt de situatie iets beter, al is het maar tijdelijk.

Als we halfweg zijn krijgen we een mail van North Sailing dat onze Whale Watching tour gecanceld is in verband met het weer. De baai bij Húsavík is te onstuimig maar ze bieden een alternatief aan. We kunnen namelijk de tour doen in Hjalteyri, een klein plaatsje dat op anderhalf uur rijden van Húsavík ligt. Om precies te zijn in het langste fjord van IJsland met de naam Eyjafjörður. Omdat waarschijnlijk dit onze enige kans is grijpen we deze met 2 handen aan.

Aan het eind van de middag komen we aan in Húsavík. En maar net op tijd want alle wegen die we vandaag hebben gereden zijn dicht vanwege de sneeuwstorm en ijzel. Gelukkig maar dat we nu lekker in ons hotel zitten met een warme chocolademelk. Nu maar duimen dat we morgen onze Whale Watching tour kunnen doen.

Gelukkig zijn de wegen de volgende morgen weer vrij als we op weg gaan naar Hjalteyri. Maar dat wil niet zeggen dat er geen spannende stukken in zitten. De wegen zijn bedekt met een laag ijs en we zijn blij dat onze huurauto geen problemen heeft met deze omstandigheden. De 4x4 doet nu ook goed zijn werk. We zijn maar net op tijd bij de boot maar eenmaal aan boord blijkt al snel dat alles de moeite waard is geweest. Na het zien van de eerst bultrug is alles vergeten. En nog een fijne bijkomstigheid is dat het zonnetje af en toe is gaan schijnen inmiddels.

De volgende dag is weer bar en boos met het weer. Húsavík is spierwit als we naar buitenkijken. De wind is onstuimig en alle toegangswegen naar het dorp zijn afgesloten. We zitten dus officieel ingesneeuwd. Dus geen sightseeing vandaag maar veilig in het hotel blijven. We trotseren te voet de winterse kou om even een uitstapje te maken naar het walvismuseum maar daar is het licht op de bovenverdieping uitgevallen dus dat hebben we ook snel gezien.

Als ’s middags de wegen in en rondom het dorp vrij zijn rijden we naar de kust en zoeken we een mooi plekje uit waar we eventueel het noorderlicht kunnen zien. De voorspellingen zijn goed als het donker is worden we getrakteerd op een van mooiste spektakels van de natuur. We kunnen ons geluk niet op.