Tara

Tara was ooit de hoofdstad van Tara, maar inmiddels is alleen de heuvel van Tara overgebleven. De Noormannen zijn hier verslagen en ook heeft er een grote massademonstratie plaatsgevonden. Inmiddels neemt de heuvel een belangrijke plek in in het Ierse bewustzijn.

Informatie over Tara

Beste foto's & tips van Tara

'530453' door marjolijn '530453' door marjolijn

IerlandTara

IerlandTara

Hill of Tara

marjolijn

Tara is de legendarische zetel van de hoge koningen van Ierland. Het was het politieke en spirituele centrum van Keltisch Ierland. Er is niet veel van overgebleven, je ziet alleen oude ringforten: met gras begroeide aarden wallen (linksachter zie je iets van een greppel, later misschien nog een foto waarop de wallen beter te zien zijn), en de koningssteen Liath Fáil, de steen van het lot, een oud vruchtbaarheidssymbool en inwijdingssteen van de High Kings. Maar toch een bezoek absoluut waard, vanwege de sfeer en het uitzicht over de wijde omtrek. Voor de bijbelvaste reisreporters: aan de steen is de mythe verbonden dat Jacob op deze steen zijn hoofd te ruste legde. Via de Tempel van Jerusalem, Egypte, Sicilië en Spanje belandde de steen in Ierland. Ook de Schotten claimen dit verhaal voor hun Stone of Scone. Na een bezoek aan Tara is ook een bezoek aan het National Museum (Archeologie) in Dublin interessant (entree gratis). Daar is ook een klein zaaltje gewijd aan opgravingen in Tara. Verder vind je er onder meer de Tarabroche, goud uit de bronstijd (en veenlijken).

'556896' door marjolijn '556896' door marjolijn

IerlandTara

IerlandTara

Iers kerkje Tara

marjolijn

Vorig jaar mei (2016) maakte ik een korte rondreis door Ierland. We stopten ook even voor een bezoek aan de Hill of Tara. Tara is de legendarische zetel van de hoge koningen van Ierland. Het was het politieke en spirituele centrum van Keltisch Ierland. Absoluut een bezoek waard, vooral vanwege de sfeer en het uitzicht over de wijde omtrek. Want: er is verder niet veel van overgebleven, je ziet alleen oude ringforten: met gras begroeide aarden wallen, en de koningssteen Liath Fáil, de steen van het lot, een oud vruchtbaarheidssymbool en inwijdingssteen van de High Kings. Daarvan plaatste ik eerder al eens een foto. Om van de parkeerplaats de heuvel op te lopen moet je langs dit kerkje en over dit kerkhof, ook best een fotogeniek plaatje vond ik, met de zon(!) op het ontluikende groen. Nu het maandthema (nog net) budgettips is, nog de volgende aanvulling: bezoek na Tara ook het National Museum (Archeologie) in Dublin, entree gratis. Daar is een klein zaaltje gewijd aan opgravingen in Tara. Verder vind je er onder meer de Tarabroche, goud uit de bronstijd (en veenlijken).

'530456' door marjolijn '530456' door marjolijn

IerlandTara

IerlandTara

Saint Patrick met...s

marjolijn

Geen echt spectaculaire foto, maar in een serie over Ierland mag hij niet ontbreken: de heilige Patricius, ofwel Saint Patrick, op zijn Iers Naomh Pádraig. Door Ierse heidenen werd hij als slaaf naar Ierland gebracht, waar hij Iers leerde. Hij vluchtte naar Gallië en volgde een priesteropleiding in Auxerre, waarna de paus hem de opdracht gaf Ierland te kerstenen. Later werd een cultus rond zijn persoon opgebouwd en nu is hij dé Ierse heilige, zijn feestdag, Saint Patrick’s Day, op 17 maart, is de nationale feestdag van Ierland. Hij wordt vaak afgebeeld met een shamrock, een klaverblad in de hand, als symbool voor de goddelijke Drie-eenheid. Het is het onofficiële symbool van Ierland (het officiële is de harp). Hier staat de heilige aan de voet van de Hill of Tara, je passeert hem als je naar boven loopt.

Laat kaart zien