Ierland reisblogs

County Donegal

hanb bereidt zich voor Gepost op 27 aug 111 reacties

Door mijn Photoshop workshops en schrijverijen mag ik door heel Europa reizen. Die reizen zijn vaak op uitnodiging van Nederlandstalige mensen die daar wonen en fotografie als hobby hebben. Ik "doe" alleen Europa omdat ik als diabeet ongezonde problemen krijg als ik met/tegen de klok in mijn medicaties moet aanpassen.
Zo ben ik onlangs weer naar Ierland geweest. Deze keer naar de Noordwestelijke punt, County Donegal. Prachtig, stil, veelzijdig en overal vriendelijke mensen. Voordat je geland bent op 't kleine "Donegal airport" vlieg je over de prachtige ruwe kustlijn en zie je die enorme stranden waar deze streek bekend om is.
Na de landing en de formaliteiten stap je in de huurauto op weg naar het avontuur. Ik wist dat er in Falcarragh Nederlanders wonen waar je kan overnachten bij Henny en Gerry, Brabanders die jaren geleden verliefd werden op deze streek en er sindsdien maar zijn gaan wonen.
De volgende dag naar een zalmtrap met Gerry, 'n jager van het goede soort en een passie voor natuur. De zalmen heb ik niet gezien, verkeerd jaargetijde?
Dan naar Glenveagh National Park en het kasteel. Heel mooi en met een echt education center. Met de bus ga je dan naar het kasteel. Vandaar leidt 'n heel steil pad naar de top van de heuvel met 'n enorm uitzicht. Wat ook hier weer opvalt is de ruimte en de stilte. Het lijkt of wel dat iedereen zachter praat.
Wat je zeker moet doen is de Scenic route van Falcarragh naar Dungloe rijden. Niet te hard rijden, de weg is soms niet te best, maar wel mooi.
Je komt dan ook langs Derrybeg waar je (zonder auto) naar Tory Island kan. Het eiland is vrij vlak, maar het oostelijke deel is heel mooi en hoog. Als 't hard waait is dat gebied met puffins, JanvanGents, zeehonden en dolfijnen wel afgesloten.
Zo'n eiland bezoeken is een leuke belevenis. Ik ben naar Arranmore Island geweest met de auto op 'n prachtige piepkleine ferry. Het eiland is gewoon heel mooi. Je rijdt er over slingerende smalle weggetjes en valt van de ene ooh in de andere aah. Aanrader!
Trouwens, het hele gebied is heel verrassend. Op 45 km van Falcarragh ligt de "grootstad" Letterkenny. Ten noorden daarvan ligt een must-see Scenic Route die je via Portsalon naar de vuurtoren van FanadHead brengt of rij maar gewoon 'ns rond en volg één van die richtingborden waar je niets van kan lezen, Gealic is hier nog de voertaal. Avontuurlijk rondrijden brengt je op verrassende plaatsen. En, zeg nou zelf, je had altijd al 'ns naar Ierland gewild. Doen, het zal je bevallen.

Byeee... Han

hanb Positie 1757 (60 p.) Lid sinds 05-08-2011 Foto's en tips: 65 Blogs: 1 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Uitwaaien op zo'n strand is heerlijk!
blogfoto nr. 2
Ferry naar Arranmore Island
blogfoto nr. 3
Glenveagh castle, 'n must-see locatie.
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Leuk, zo'n blog waarin je heel wat tips geeft. Mooie foto's, het kasteel lijkt wel een blokkendoos

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.