Munster

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Valentia Island

Munster,
Ierland


Valentia Island ligt in het uiterste zuidwesten van Ierland (graafschap Kerry). Het is de meest westelijke plek van West-Europa. Het eiland is slechts 4 bij 11 kilometer groot en er wonen ruim 600 mensen, waarvan de meeste in Knightstown, in het oosten van het eiland.

Het eiland is heuvelachtig, met kleine landelijke weggetjes, waar absolute rust heerst. Omdat het eiland niet groot is, kun je je auto hier goed ergens parkeren en gaan wandelen. Je wandelt hier in een weids heuvellandschap, waar de zee nooit ver weg is. Een mooie wandeling in het zuiden van het eiland is naar Bray Head. Je hebt hier een schitterend uitzicht op de rotsen, de zee en op de Skellig eilanden, twee rotseilanden die 12 km voor de kust van Valentia prominent uit het water oprijzen. Je kunt vanaf Portmagee, dat aan de overkant van het eiland op het vasteland ligt, overigens naar deze eilanden varen. Aan de noordkant van het eiland bevindt zich Geokaun Mountain, een heuvel waarvan je een fantastisch 360 graden uitzicht hebt over het eiland en de oceaan. Even verderop ligt het platform vanwaar je een ongekend mooi uitzicht hebt op de Fogher Cliffs.

Verder zijn er op het eiland de nodige archeologische vindplaatsen, de heilige bron van St. Brendan en de subtropische tuinen van Glenleam.

De kracht van het eiland is de ongelooflijke rust en vredigheid, de weidse uitzichten over het golvende land en de omringende zee, en de ruige natuur. Je voelt je hier heel ver weg van de bewoonde hectische wereld.

Valentia kan op twee manieren bereikt worden: met de veerboot van Port Reenard op het vasteland naar Knightstown of via de brug bij Portmagee. In Portmagee vind je voldoende accommodatie, maar accommodatie is ook op het eiland zelf te vinden. [url="http://www.valentiaislandcottages.com/#" target="_blank"]Meer info. [/url]Valentia Island ligt ten westen van de beroemde Ring of Kerry. Je moet de Ring dus af, maar voor ons was de “omweg” alleszins de moeite waard en zelfs een verrassing te noemen. Wij hebben er bijna geen mens gezien. De stilte, de rust, de ruige en indrukwekkende natuur is er voor jou.
[url="http://indigo.ie/~cguiney/valentia.html" target="_blank"]meer info[/url]