Galway

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Keltische hoogkruizen

Galway,
Ierland


Eén van de dingen die ik absoluut wilde zien in Ierland, waren de typische Keltische (hoog)kruizen .. en of we ze gezien hebben :-)
Een Keltisch kruis is een Latijns kruis met een cirkel rond het snijvlak van kruisbalk en kruispaal; het is het karakteriserend symbool van het Keltische christendom en is een samenvoeging van het christelijke kruis met een heidens zonnewiel. Het Keltische kruis is ontstaan tijdens de periode van de kerstening van Ierland en Groot-Brittanië, in de 5de en 6de eeuw N.C. Hoewel in sommige landen het Keltische kruis een politieke symbool is geworden, bv bij extreemrechtse en racistische groeperingen, wordt het kruis in Ierland nog altijd gezien als een symbool van de Ierse nationaliteit. (Wikipedia)
Je vindt ze terug op vele grote en kleine kerkhofjes, sommige heel oud, zoals de hoogkruisen in het dorpje Kilfenora, in het graafschap Clare, anderen van iets recentere datum. De kruisen op de foto stonden op een kerkhofje bij een verlaten en half vervallen kerkje in een dorpje in Connemara. Het kerkhofje lag er erg sfeervol en sereen bij in het late avondlicht ..