Dublin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Indrukwekkend monument

Dublin,
Ierland


De geschiedenis van Ierland kenmerkt zich door veel periodes van kommer en kwel. Een van de meest zwarte bladzijde in de historie van dit mooie eiland is de grote hongersnood van het midden van de 19e eeuw. Door de opeenvolgende mislukte aardappeloogsten (oa door een aardappelziekte) onstond er een periode met massale sterfte onder de bevolking en ook massale emigratie. Ruim 1 miljoen Ieren overleed in de periode van 1845 tot 1852. Daarnaast vertrok een miljoen Ieren uit het land op zoek naar een beter leven.
Ter nagedachtenis aan deze hongersnood is ca. 15 jaar geleden een memorial neergezet op Customs Quay (vanaf O'Connelstreet richting het nieuw ontwikkelde Docklands) vlak bij de Memorial Bridge. Deze verzameling standbeelden is een mooie en indrukwekkend eerbetoon aan de Ieren die destijds de dood vonden en/of zijn geemigreerd. Vooral de gezichtsuitdrukkingen van de bronzen standbeelden maakten indruk op mij. Echt knap werk van de locale beeldhouwer Rowan Gillespie. De holle gezichtsuitdrukkingen en de versleten kleding geven het geheel een donker tintje; de ellende spat er gewoon vanaf. Maar ook erg mooi!
Een bezoekje aan dit monument is een mooi tegenwicht tov alle vrolijke pub-avonturen in Dublin, die je de rest van je bezoek meemaakt.