Dublin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het ANDERE Dublin

Dublin,
Ierland


Natuurlijk kun je als je in Dublin bent naar een van de ontelbare Ierse pubs gaan, de Guinness brouwerij bezoeken of door de drukke O’Connell Street flaneren. Door toeval kwam ik in een hotel te zitten in een verrassende gebied aan zee buiten het centrum, in het Zuiden van Dublin. Enkele tips voor wie ook dit andere Dublin wil zien:
- Op loopafstand van dit hotel (Tara Towers Hotel) ligt langs de zee het Booterstown Nature reserve. Ik ben geen vogelkenner maar het aantal soorten vogels e.d. was erg groot in dit gebied (tureluurs, wulpen, scholeksters, meeuwen, wilde eenden, reigersoorten). Dit gebied staat in verbinding met de open zee via een tunnel onder de zeedijk door, waardoor het ene moment er een groot wad is en enkele uren later een plas, met alle diversiteit als gevolg. Ik zag bijvoorbeeld ook knaagdieren. Direct naast/tegen dit nature reserve ligt een park met o.a. een vijver, een arena en gras waar menige golfbaan jaloers op is. Dus bij goed weer kun je hier lekker relaxen.
- Bezoek ook de wijk BlackRock, vlakbij dit park en nature reserve. In deze oude Georgische/Victoriaanse wijk, direct aan zee zie je schitterende Victoriaanse huizen en huisjes. Velen in uitstekende staat, sommige in ietwat mindere staat maar dat geeft de wijk charme. Doordat de hoofdweg sinds kort verlegd is naar net buiten de wijk is het er aangenaam rustig, op straat lopen is geen probleem. Natuurlijk vind je er ook schattige binnenplaatsen, theehuisjes en victoriaanse straatverlichting. Een grappig detail is het 18e eeuwse (ietwat vervallen) zwembad dat op de rotsen in zee is gebouwd bij treinstation Blackrock en wat tot de vorige eeuw nog gebruikt werd voor o.a. waterpolo wedstrijden, feesten en schoonspringen.
- Een ding wat je zeker ook moet doen in Dublin, is weliswaar iets niet alledaags, dat is een van de vele eeuwenoude begraafplaatsen bezoeken met (hardstenen) grafstenen met inscripties. Vaak liggen ze ietwat verborgen, maar de meesten worden wel nog steeds goed onderhouden, hoewel ze niet meer in gebruik zijn. Eentje ligt in “Rock Road”, loop het straatje in tussen het Tara Towers hotel en het Texaco tankstation, volg het weggetje en ga dan links door de gietijzeren deur.

Hoe kom je in dit gebied? Blackrock is een station op de DART lijn, ongeveer 15 minuten van het centrum. Ook de DublinBus heeft meerdere lijnen die naar dit gebied gaan.